Quantcast
Channel: Resor – Femina
Viewing all articles
Browse latest Browse all 207

Därför är gratis surf det sämsta som hänt din semester

$
0
0

2017 är året då mobilsurfen inte längre riskerar att göra dig bankrutt på semestern. I och med de slopade roamingavgifterna inom EU surfar du till samma pris som hemma.

Läs även Mobilsurfa utomlands utan extra kostnad – detta gäller för din operatör!

Bild: Shutterstock/IBL

Men kontakt med alla där hemma, karttjänster och restauranggooglingar i all ära. Men är detta inte egentligen det sämsta som hänt din semester?

1. Stress över att vara tillgänglig

Plötsligt kan folk få tag på dig och dessutom förvänta sig att du faktiskt ska vara tillgänglig. Fanns det inte en charm med att befinna sig i total radioskugga? Att inte behöva kolla dina appar för att du visste att det skulle kosta dig en halv månadslön? Nu måste du ta ett aktivt val att stänga av skiten i stället.

Läs även Bodil Jönsson: ”Den som alltid är nåbar kan aldrig vara koncentrerad”

Ibland är det rätt skönt att vara oanträffbar. Bild: Shutterstock/IBL

2. Sämre kvalitetstid med medresenärerna

Vi vet alla hur det är där hemma. Även i sociala sammanhang är det lätt att människor sitter försjunkna i sin egen lilla värld med telefonen i högsta hugg. Att ens föreslå lite ”skärmfri tid” känns ibland som att svära i kyrkan. Utlandssemestern har därför varit den ultimata frizonen. Plötsligt ser folk dig i ögonen och lyssnar med mer än ett halvt öra till vad du har att säga. Men det var fint så länge det varade i alla fall. Och långresor utanför EU kommer ju sättas högt på önskelistan.

3. Sand och vatten i mobilen

Förr kunde den gott få stanna på hotellet eller i alla fall i väskan. Så länge telefonen inte var uppkopplad mot internet var du inte lika benägen att plocka fram den på stranden. Nu har du lyckats både begrava den i sand, stänka saltvatten på den och dessutom kladda in den i solkräm.

Sand mellan tårna är ju en sak… Bild: Oleksii Shynkevych / Alamy

4. Det som händer på semestern lämnar inte semestern

Tidigare lämnade många telefonerna på hotellrummet. Nu finns det i stället kameror överallt med en direktlina till i princip hela universum. Ditt magplask har antagligen nått omvärlden innan du ens kommit upp till vattenytan igen. Inte ens under vattnet får man vara ifred, eftersom en del telefoner i dag är ”vattentäta”.

5. Vi har exporterat laddningspaniken

Hemma är vi vana att inte gå ut genom dörren utan en extra mobilladdare. På semestern har det aldrig riktigt varit nödvändigt när en oanvänd telefon knappt drar någon kräm alls. I och med ditt ökade mobilanvändande (ja, vi vet att det bara är grupptryck) kommer du drabbas av precis samma laddningspanik som hemmavid. Problemet här är inte bara att hitta ett uttag. Du måste antagligen också släpa runt på en adapter för att kunna använda det.

Bild: Shutterstock/IBL

6. Google Maps-förvirringen

Kartfunktionen har sina fördelar, absolut. Men den där lilla blå pluppen kan ju placera dig en bra bit bort från din verkliga position. Plötsligt blir det väldigt lätt att stirra sig blind på telefonen och hamna lite fel. I värsta fall glömmer du att titta på de fina omgivningarna och får ändå vinka in en taxi som får köra dig till det där stället du faktiskt skulle till.

I Londons tunnelbana uppmanas du att ”mind the gap” men det är minst lika viktigt att ”mind the dot”. Bild: Kevin Nixon / Future Publishing/REX

7. Informationsplikten

Delad glädje är dubbel glädje, sägs det ju, men hela ”du måste ha bildbevis annars har det inte hänt” gäller faktiskt inte på semestern. Det är okej att bara njuta och inte försöka göra alla här hemma avundsjuka över att du är ledig och lapar i dig vitamin D. Och man får faktiskt stänga av mobildatan – även om det inte kostar dig mer än hemma.

Du måste inte dela med dig av din semester om du inte vill. Bild: Shutterstock/IBL

Av: Helena Sjögren på Allas.se
Bild: Shutterstock / IBL / REX / Alamy

Läs även Mobildetoxa: 5 sätt att minska skärmtiden i sommar

Få mer av Femina – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook


Viewing all articles
Browse latest Browse all 207