Quantcast
Channel: Resor – Femina
Viewing all articles
Browse latest Browse all 207

Guide: Så mycket dricks ska du ge i olika länder

$
0
0

dricks hur mycket länder

Hur mycket dricks ska man ge när man är ute och reser? Och ska man dricksa taxichauffören och städpersonalen?

Det är frågor som alltid kommer upp på semestern, och det kan vara förvirrande att lista ut vad som gäller i respektive land om man inte har varit där mycket innan. I USA förväntar sig all servicepersonal dricks till exempel, medan det i Frankrike inte är ett måste då all service som regel är inkluderad i priserna.

För att reda ut vad som egentligen gäller har researrangören Ving frågat sina guider i populära semesterländer kring vad som gäller i drickssituationer. Se gärna svaren som riktlinjer och inte hundraprocentiga facit – och kom ihåg att du också behöver väga in vilken service du får eftersom den kan variera rejält, och att anpassa dricksen efter lönenivån i landet.

Här är en guide för hur mycket dricks du ska ge i respektive land när du är ute och reser:

Thailand
Städpersonal: 50 baht per dag per rum.
Piccolon: 50 baht per bagage, något mer på lyxhotell.
Servitören: Ungefär 10 procent på notans total om inte serviceavgift redan är pålagt. Då kan man runda av till närmaste 100 baht. Dricksen delas mellan personalen.
Taxichauffören: Förväntar sig ingen dricks när de kör utan taxameter med till exempel tuk-tuk, då ingår dricks i priset. Om man åker med en bil med taxameter är det vanligt att ge 5-10 procent av priset i dricks.
Frisören: Mellan 5 och 10 procent.
Övrigt: En dagslön för en servitör i Thailand är cirka 400 baht, så dricksen bör ges i förhållande till lönen. Undvik att ge mynt i dricks då det uppfattas som oförskämt. Om man får växel tillbaka i mynt är det dock okej att ge dessa i dricks. En massör eller liknande förväntar sig runt 100 baht.

USA 
Städpersonal: 2-3 USD per person och natt. Något mer på lyxhotell.
Piccolon: 1-2 USD per bagage. Lite mer om väskorna är tunga.
Servitören: Alla anställda förväntar sig dricks. Om man ger 10 procent betyder det att man inte varit nöjd, med 15 procent visar man att det var okej medan 20-25 procent betyder att man är mycket nöjd och fått en otroligt bra service. En bartender förväntar sig 1-2 USD per drink.
Taxichauffören: 10-15 procent beroende på service.
Frisören: 15-20 procent.
Övrigt: Dricksen är på många ställen en väsentlig del av lönen för servitörer – i vissa stater är det tillåtet att ha en minimilön på omkring 7 USD i timmen, medan minimilönen i till exempel New York har höjts till 15 USD per timme. Om man är fler än sex personer i sällskapet är det vanligt att det läggs på 25 procent direkt på notan. På snabbmatställen, där det är självbetjäning, ger man normalt inte dricks.

Dominikanska republiken
Städpersonal: Lönenivån i landet är låg, cirka 1 800- 2 000 kronor per månad. Lägg gärna 1 USD per person och natt.
Piccolon: 1-2 USD per bagage.
Servitören: I Dominikanska republiken är det mycket vanligt med All Inclusive-hotell. Vid buffémiddagen förväntas ca 1 USD per dag, lite mer om det är bordsservering. När det ingår hummer, fina viner och liknande kan dricksen höjas till 3-4 USD per person, beroende på nivån på maten.
Taxichauffören: Förväntar sig ingen dricks då de har ”turistpriser”.
Frisören: 1-2 USD eller 50-100 pesos.
Övrigt: I Dominikanska republiken är framförallt Punta Cana präglat av exklusiva All Inclusive-hotell. I barerna förväntas ett par dollar efter att man druckit några drinkar. En stor del av turisterna i landet är amerikaner och de har tagit med drickskulturen. Dricks tas gärna emot i USD.

England
Städpersonal: Cirka 1 pund per natt.
Piccolon: 2 pund per bagage.
Servitören: Om det inte redan är inkluderat i notan i form av serviceskatt ger man cirka 10 procent. Alla anställda inom servicenäringen är sedan 2016 garanterade en lön på minst 7,20 pund per timme.
Taxichauffören: 10 procent.
Frisören: Ingenting, eller max 1 pund.
Övrigt: I storstäderna är man mer försiktig med att ge dricks och på pubarna är det ovanligt att dricksa även om det naturligtvis är välkommet.

Frankrike
Städpersonal: Numera är det inte så vanligt att lägga dricks på hotellrummet om man inte fått extra god service.
Piccolon: 1-2 euro per bagage beroende på hotellets standard.
Servitören: Enligt lag är det alltid inkluderat 15 procent på notan. Om man varit nöjd med servicen är det brukligt att lägga 1-2 euro extra.
Taxichauffören: Max 1 euro eller så rundar man av till närmaste euro.
Frisören: Som regel 1-2 euro.
Övrigt: All service är som regel inkluderad i priserna och man behöver inte lägga vissa procents dricks någonstans.

Indien, Goa
Städpersonal: Cirka 200 INR per person och vecka.
Piccolon: 50 INR.
Servitören: Cirka 10 procent på notans belopp.
Taxichauffören: Förväntar sig ingen dricks då de räknar in den i det avtalade priset.
Frisören: Förväntar sig ingen dricks trots att priset för en klippning är mycket lågt.
Övrigt: USD och euro är oftast mer uppskattat som dricks än den lokala indiska rupien.

Italien
Städpersonal: 1-2 euro per person och natt.
Piccolon: 1-2 euro per bagage.
Servitören: Service charge på 20 procent är som regel pålagt i notan. Om man är mycket nöjd med mat och service kan man lägga några euro extra.
Taxichauffören: Förväntar sig inte dricks.
Frisören: Ingenting.
Övrigt: På bensinstationerna ger man 1-2 euro om man får hjälp att tvätta rutan eller kanske med att kolla luften i däcken.

Kuba
Städpersonal: 1 CUC/peso per person per dag.
Piccolon: 1 CUC per bagage.
Servitören: 5 procent på notans belopp och 10 procent om det inte är pålagt någon ”service charge”. På All Inclusive-hotell lägger man 1 CUC per person per dag.
Taxichauffören: På kortare resor 1 CUC eller avrunda beloppet. Om man varit på en utflykt lägger man mera, beroende på utflyktens längd och hur nöjd man är.
Frisören: 1-2 CUC eller 10 procent av priset.
Övrigt: Dricks, helst i USD eller euro, förväntas av alla i turistbranschen som på hotell, restauranger, barer, chaufförer och lokalguider. En tumregel är att ge ca 1 CUC per person och dag. Ge inte dricks i din egen valuta då kubanerna måste betala 10 procent i avgift vid växling till pesos.

Mexiko
Städpersonal: Cirka 1 USD per dag per rum.
Piccolon: 1 USD per bagage.
Servitören: Cirka 10-15 procent om man inte redan lagt på ”service charge” på notan. Då de många amerikanska turisterna lägger mycket dricks har förväntningarna höjts och många förväntar sig numera runt 15 procent i dricks och 20 procent om man fått mycket bra service.
Taxichaufförer: Förväntar sig ingen dricks.
Frisören: Normalt att lägga runt 10 procent hos en lokal frisör men frisörer på hotellen förväntar sig inte dricks. Om man tagit manikyr eller pedikyr är det vanligt att ge 1-3 USD om man är nöjd.
Övrigt: Drickssystemet är mycket utbrett. Exempelvis förväntar sig de mexikanska musikerna, som spelar på restauranger, cirka 5 USD per bord.

Portugal/Madeira
Städpersonal: Cirka 5 euro per person och vecka.
Piccolon: 0,5 euro per bagage.
Servitören: På turistorter, restauranger etc. med hög kvalitet förväntas ca 5-10 procents dricks. På mer lokala ställen förväntas inte dricks.
Taxichauffören: Avrunda beloppet uppåt.
Frisören: Cirka 1 euro.
Övrigt: Alla inom servicenäringen förväntar sig dricks, om än inte så mycket.

Spanien, inklusive Kanarieöarna 
Städpersonal: Cirka 5 euro per person och vecka.
Piccolon: Cirka 1 euro per bagage.
Servitören: Har man bara druckit en kopp kaffe ger man ingenting, men på större restaurangnotor kan man ge några euro, beroende på storleken på notan och den service man fått.
Taxichauffören: Ingenting.
Frisören: 1-2 euro.
Övrigt: Spanjorerna själva ger allt mindre dricks.

Österrike 
Städpersonal: 1 euro per person och natt.
Piccolon: 1 euro per bagage.
Servitören: Service charge är lagt på notan men om man är nöjd med servicen kan man runda upp med ett par euro. På ”motorvägsrestauranger” är service charge inkluderat.
Taxichauffören: Cirka 10 procent.
Frisören: 5-10 procent.
Övrigt: Servicepersonal förväntar sig viss dricks. På till exempel bemannade toaletter är det kutym att ge minst 0,5 euro per besök.

Källa och foto: Ving Fotograf: Viktor Wedell

Läs även:

Så får du semesterkassan att hålla länge

Hit reser svenskarna i sommar

Redaktionens favoritstäder i Europa


Viewing all articles
Browse latest Browse all 207