Den internationella turismen har fördubblats på bara 20 år. Vi svenskar flyger sju gånger mer än en genomsnittlig världsmedborgare och en enda flygresa tur och retur till Thailand släpper ut motsvarande 2,2 ton koldioxid i luften. Det är nästan lika mycket som en vanlig bil gasar ut under ett helt år. En tankeställare är att vi behöver komma ner till runt ett ton koldioxid om året per person för att klara klimatförändringarna.
Den senaste tiden har våra resevanor stått i rampljuset och många kritiseras för sina resevanor. Och visst måste vi tänka till på om vi verkligen ”behöver” göra den där resan eller om det går att ta sig till resmålet på annat sätt. Men det finns även andra aspekter som påverkar hur mycket din resa inverkar på klimatet. Som en del i ledet har företaget Svenska Möten tagit fram en checklista som hjälper dig att göra en mer klimatsmart resa.
Fem tips för ett resa mer klimatsmart
1. Långt är inte bäst. Upptäck Sverige, eller våra grannländer om du bor nära gränsen.
2. Välj ett miljöcertifierat hotell, eller ännu bättre, ett som är helt klimatneutralt. Du är då garanterad att de är klimat- och miljömedvetna i alla led.
3. Res miljösmart, alltså med tåg, kollektivtrafik, cykel eller gå om det är en staycation och du bara ska in till stan. Eller hyr en miljövänlig bil (biogas, el eller miljödiesel). Hur mycket kan en resa göra? En hel del. Du kan till exempel ta tåget mellan Göteborg och Stockholm 50 000 gånger med samma utsläpp som en flygresa på samma sträcka, och jämfört med bil kan du ta tåget 25 000 gånger.
4. Tänk på maten. Maten är en stor klimatbov och står för nästan en tredjedel av de svenska hushållens klimatpåverkan, eller två ton koldioxidekvivalenter (den mängd gas som motsvarar klimateffekten av koldioxid) per person och år. Bästa sättet att minska resans klimatpåverkan är att välja vegetarisk mat på lokala råvaror i säsong. I dag äter vi i Sverige som om vi har runt fyra planeter trots att det bara finns en.
5. Nådde du inte hela vägen trots goda intentioner kan du klimatkompensera, det är näst bäst efter att vara klimatneutral. Klimatkompensation innebär att den som orsakar utsläpp betalar för att motsvarande mängd utsläpp minskar någon annanstans, exempelvis genom att köpa utsläppsrätter så att de inte kan användas av någon annan. Kompensationen kan också bygga på att ge pengar till exempelvis trädplantering eller utbyggnad av förnybar energi. Det finns en mängd olika typer av projekt, företag och organisationer som erbjuder detta (här kan du läsa mer om klimatkompensation).
Myntet har, som ofta, flera sidor värda att ta med i beräkningen. Samtidigt som vi definitivt behöver dra ner vår egen klimatpåverkan och många gånger reser onödigt mycket har turismen stor betydelse för den ekonomiska utvecklingen – och i förlängningen också miljöutvecklingen i vissa länder. Men det viktigt att tänka till på hur du investerar i din semester – köper du tjänster och varor av lokalbefolkningen eller genom stora internationella jättar där dina pengar läcker ut ur landet direkt? Klimatberäkna din semester och hitta fler tips på hur du kan minska din miljöpåverkan på klimatsmartsemester.se.
Källor: Svanenmärkning, Svenska möten, SJ, WWF, RISE, Naturskyddsföreningen.
Bildkälla: TT