Quantcast
Channel: Resor – Femina
Viewing all 207 articles
Browse latest View live

Hit reser svenskarna helst i sommar

$
0
0

I år är många nyfikna på att upptäcka något annat än de vanliga turisttäta orterna och allt fler lockas därför av mer udda resmål som Albanien och Greklands fastland i sommar. Bland charterbolagens resmål finns flera orter för den som vill prova något nytt – från Olympiska rivierans Paralia, Plaka och Platamonas till den grekiska byn Zagoria uppe bland bergen.

I Albanien har utbudet även ökat rejält i år. För den som är sugen på storstadssemester finns huvudstaden Tirana med direktflyg från såväl Göteborg, Köpenhamn som Stockholm och för strandsemester i Albanien finns orterna Durres Riviera, Himara, Dhermi samt Saranda.

Ytterligare två trendiga länder som lockar svenskar är Portugal och Kroatien. I Portugal är det främst Algarve, Porto och Lissabon som besöks av svenska turister i sommar.

Men riktigt än tar sig inte de trendiga nykomlingarna in på listorna över de allra populäraste resmålen för svenskarna. Topplistorna, som tagits fram av Resia Travel Group, är baserade på resor bokade innan den 19 april och avser resor som har avresa mellan den 1 juni och den 31 augusti.

I år är det svenskfavoriten London som är populärast och förra årets etta Barcelona ramlar ner på en andra plats. Nya på listan jämfört med förra året är franska Paris och Nice som ökat med 68 respektive 42 procent jämfört med förra året.

Svenskarnas populäraste resmål i sommar – reguljärt:

1. London, Storbritannien
2. Barcelona, Spanien
3. Malaga, Spanien
4. Alicante, Spanien
5. Palma de Mallorca, Spanien
6. New York, USA
7. Rom, Italien
8. San Francisco, USA
9. Paris, Frankrike
10. Nice, Frankrike

Svenskarnas populäraste resmål i sommar – charter:

1. Palma de Mallorca, Balearerna
2. Chania, Kreta
3. Rhodos stad, Rhodos
4. Split, Kroatien
5. Larnaca, Cypern
6. Antalya, Turkiet
7. Kos stad, Kos
8. Heraklion, Kreta
9. Preveza, Grekland
10. Las Palmas, Gran Canaria

Läs även:

7 resor alla borde göra minst en gång i livet

Det här betyder stjärnorna på hotellen utomlands

11 turistfällor att se upp för i sommar – och så undviker du dem

Källa: Resia
Foto: IBL/Shutterstock


Så klarar du flygresan med barn – här är tipsen som underlättar!

$
0
0

Det finns mycket att tänka på när det är dags för en semesterresa utomlands. Pass, vaccinationer och inköp av solkräm är några av sakerna på listan. Men själva flygningen är även något som många småbarnsföräldrar fasar inför. Kommer barnen skrika och bråka under hela resan? Kommer jag få en massa arga blickar? Hur ska jag kunna besöka toaletten när jag flyger ensam med barn?

Läs även: Therese Alshammar: Så lär du ditt barn att bli tryggt i vatten

Bara lugn, här listar vi 11 tips för att underlätta din nästa resa tillsammans med barnen.

1. Anpassa flygen efter barnen

Väntar en lång resa till andra sidan jorden? För barn är det viktigt att röra på sig och göra sig av med överskottsenergi, något de inte kan göra ombord. Om du bokar flyg med mellanlandningar istället för ett direktflyg ger du dina barn pauser och möjlighet att springa av sig. Ett direktflyg kan dock vara att föredra om dina barn har mycket ont i öronen vid start och landning.

2. Flyg under dagen

Man skulle kanske kunna tro att ett kvälls- eller nattflyg skulle minimera tiden barnen är vakna på flygresan, men tvärtom. Barnen kommer istället att vara uppe senare än vanligt – det är ju trots allt spännande att resa. Barnen riskerar då att störa andra passagerare som sover och att själva vara trötta nästa dag.
Fast om ni väljer att flyga under kvällen och natten lönar det sig att anpassa flygningen efter barnens vanliga dygnsrytm. Byt om till pyjamas, borsta tänder och läs en saga precis som ni gör hemma.

3. Packa smart

Tänk efter en gång extra när du packar handbagaget. Se till att ha allt ditt barn kan tänkas behöva, lite extra och dessutom ombyten för alla i familjen (olyckor sker tyvärr!). Våtservetter, soppåsar för eventuell magsjuka och blöjor är även bra att ha till hands. Packa handbagaget i en smidig väska så att du enkelt hittar det du letar efter ombord.

4. Ta med underhållning

Beroende på barnens ålder är det olika saker som underhåller dem. Ett litet barn kan få tröst av det bekanta gosedjuret medan ett äldre barn vill ha underhållning i form av spel, filmer eller kanske en bok. Packa leksaker som inte låter och ha med hörlurar till Ipaden för att inte störa medpassagerare. Kom ihåg att förbereda underhållningen på Ipaden, eftersom alla flygbolag inte erbjuder gratis wifi. Ladda ner innehåll för att barnen ska komma åt det i flygplansläge. Ta även med en överraskning i form av en ny liten leksak eller ett spel, det kan vara din räddare i nöden!

5. Packa mellanmål

På en mätt mage vilar ett nöjt huvud, så se till att packa rikligt med mellanmål. Tänk på barnens energinivåer när du väljer mellanmålet och undvik att endast packa sötsaker. Det lönar sig att ha mellanmål med trots att det finns mat att köpa ombord, eftersom urvalet kan vara väldigt begränsat, speciellt för ett litet barn.

6. Förbered ditt barn

Är dina barn gamla nog kan du förbereda dem på att det kan kännas obehagligt i öronen under start och landning. Öva hemma och lär dem att man ska svälja, gäspa eller tugga tuggummi för att minimera smärtan. Även näsdroppar- eller spray hjälpa mot trycket. Prata dessutom om hur man beter sig gentemot andra passagerare och påminn barnen om att det är förbjudet att sparka eller klättra på stolsryggar när man flyger.

7. Sitt skönt

Klä barnen i mjuka, sköna plagg som inte stramar åt eller kliar. Lager på lager är smidigast, eftersom temperaturerna kan variera i flyget och på er destination. Ta med en filt eller en kudde om barnen vill sova ombord. Låt barnen sitta nära fönstret, då minskar risken för att de stör passagerare och flygvärdinnor i mittgången.

8. Välj rätt vagn

Den eviga frågan: vilken typ av barnvagn eller bärsele ska man ta med sig? Alternativen är många och du bör välja vagn eller bärsele efter era behov på plats. Det finns lättare, mindre vagnar som kan vara behändiga under resan, men en bärsele eller bilbarnstol kan gott räcka under flygningen och på flygplatsen.

9. Tänk på det praktiska: sittplats och ombordstigning

Gå ombord i rätt tid. För familjer med spädbarn finns ofta chansen att gå ombord först, men om ni har små barn som gillar att röra på sig kan ni gott vänta tills alla andra gått ombord. Då minimerar ni tiden barnen behöver sitta still.

Barn under 2 år reser i regel utan egen sittplats och sitter i sin förälders famn. Det går dock ofta att boka en ytterligare sittplats för barnet mot en mindre avgift, vilket kan underlätta resan för både dig och barnet. Om du bokar en stol måste du ofta ta med dig en egen bilbarnstol som barnet kan sitta i. I vissa fall går det att boka en basinett för ditt spädbarn, men antalet är ofta begränsat så det gäller att vara ute i god tid.

Om ni reser med flera barn och vuxna och vill sitta bredvid varandra kan det vara värt att boka sittplats mot en extra kostnad. Ni kan checka-in tidigt för att maxa chansen att få sitta ihop, men det finns tyvärr ingen garanti för det.

10. Bli vän med medresenärerna

Det här är en punkt som delar resenärer. Det är på inget sätt din skyldighet att ursäkta ditt barns skrik och gråt, du gör naturligtvis allt för att minimera det och är troligtvis mer stressad än vad de andra på flyget är sura. Vissa väljer att förebygga irritation genom att dela ut choklad eller öronproppar till passagerare i närheten, men det är inget de andra resenärerna kan förvänta sig av dig. Något så enkelt som ett leende och trevligt småprat ombord kan hjälpa både dig och dina medpassagerare att hålla humöret uppe.

11. Ta hand om dig själv!

Det är inte bara dina barn som reser och har semester. Se till att du själv är bekvämt klädd, har öronproppar, mellanmål och en kaffe till hands. Var inte heller rädd för att be om hjälp om du reser ensam med ett barn. Be en flygvärdinna eller medresenär att hålla din bebis i några minuter när du behöver gå på toaletten.

Foto: Shutterstock
Källor: Washington Post, Skyscanner, Telegraph, Parents.com

Läs även Det här betyder stjärnorna på hotellen utomlands

Drömsemestern: Vandra med alpackor och drick prosecco på Irland!

$
0
0

Irland hoppade precis upp i topp på listan över platser vi måste besöka i sommar. K2Alpacas heter genierna som kläckte idén till sommarens bästa semesterupplevelse för den som gillar natur, djur och… prosecco.

Strax söder om Dublin anordnar de nämligen en hike med gulliga alpackor. Du får lära dig allt om hur en tar hand om djuren och samtidigt njuta av den fantastiska irländska naturen. Belöningen efter en lång vandring? Prosecco och jordgubbar. En semester i vår smak, helt enkelt.

Läs även: Här är de 10 vackraste restaurangerna i världen

Tröttnar du på naturen är det lätt att ta sig in till Dublin och uppleva puls, nattliv – och massor av god öl och bra mat.

Läs mer K2Apacas hemsida!

Läs även:

Här är sommarens trendigaste resmål

Nu kan du bo på Game of Thrones-hotell i Finland

Redaktionens favoritweekends i Europa

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

10 förbjudna platser som bara ett fåtal personer får besöka

$
0
0

För vissa är resor något mer än en upplevelse. Det blir en tävling i hur många platser på jorden de besökt. Och vi har alla slagit dövörat till när en backpacker pratat på om hur de sett hela världen och alla otroliga, oåtkomliga och unika platser de har besökt.

Då kan du kontra med någon av dessa platser som inte ens tar emot några besökare:

1. Coca Colas receptvalv i Atlanta

Det kan till och med vara enklare att få tag på USAs självständighetsförklaring än att få reda på vad det är som gör Coca Cola så gott. Receptet är säkrat bakom lås och bom i ett specialbyggt valv i Atlanta. Kartan till valvet med det världsberömda elixiret finns i en metallåda inuti ett annat valv, stort som ett rum och som i sin tur skyddas av en barriär. Området har övervakning med beväpnade vakter, och dörren kan bara öppnas via knappsatsen med handskanner.

2. Area 51, Nevadaöknen, USA

Drömplatsen för en konspirationsteoretiker. Har det landat aliens här? Och gör den amerikanska staten tester på dem? Syftet med den gömda militärbasen är hemligt och platsen är därför också helt otillgänglig för allmänheten.

3. Drottningens sovrum, Buckingham Palace, England

Det är många som har besökt Buckingham Palace, hem åt Englands kungligheter sedan 1837. Men det är ett rum som är strikt förbjudet att ha med i någon visningstur. Drottningens sovrum. Inte så konstigt kanske, då hon fortfarande sover där med jämna mellanrum. Men visst blir man ändå lite nyfiken på hur det ser ut…

4. Fröbanken (som också går under namnet Domedagsbanken), Svalbard

125 meter in i urberget på ögruppen Svalbard hittas den globala fröbanken – även känd som ”Domedagsvalvet”. Här förvaras 840 000 arter från hela världen i permafrostens eviga kyla. Tanken är att fröbanken ska klara sig helt själv, utan mänsklig inblandning. Men på grund av den globala uppvärmningen så drabbades ”the final backup” av översvämningar under förra året. Smältvattnet kom aldrig hela vägen in till självaste hjärtat, men innan de har hittat en lösning på problemet (banken är byggd med tanken att permafrosten hålls intakt) så övervakas fröerna dygnet runt. De som sköter övervakningen är också de med tillgång till byggnaden.

5. Heard och McDonaldsöarna, Australien

Eller Australien och Australien… Denna ögrupp ligger söder om Madagaskar och lär inte dyka upp i någons instagramflöde någonsin. Öarna är mest kända för sinaaktiva vulkaner, glaciärer som täcker 70 procent av öarnas yta samt de fyra olika typer av pingviner som lever på ön. Pingvinerna och diverse fåglar som håller till där är också de enda som bor på ön. Att ta sig dit är en omständlig båtresa och när man väl kommit fram kan man räkna med att det är kallt, regnigt och blåsigt.

6. Ise Grand Shrine, Japan

Det finns gott om heliga tempel att besöka i Japan. Men det absolut viktigaste (och med den mest påkostade arkitekturen) är strängt förbjudet för ”vanliga” människor. För att ta ett steg innanför de mäktiga dörrarna krävs att du är en medlem av den Japanska kejsarfamiljen.

7. Poveglia, Italien

Den ”galna” ön, utanför Venedig i norra Italien, var under 1400-talet en karantänkoloni för de som drabbats av böldpest. Under 1800-talet blev Poveglia i stället platsen där man lät psykiskt sjuka bo och det ryktades om en doktor som utsatte patienterna för grymma experiment.  I dag är platsen lämnad till de torterades själar och ingen är tillåten att besöka ön – om en inte är sugen på en lång rad pappersarbete först. Och med tanke på att det anses vara Italiens mest hemsökta plats, så är det kanske lika bra.

8. Snake Island

Ön som egentligen heter Ilha da Quemeida Grande ligger utanför Brasiliens kust i Atlanten. Här beräknas det finnas upp till fem ormar per kvadratmeter. Giftiga ska de också vara. En plats du varken vill eller får besöka då hela ön är förbjuden mark.

9. North Sentinel Island, Indien

Den inhemska befolkningen på ön, som beräknas vara mellan 50-400 personer, vägrar all kontakt med omvärlden. Så till den grad att de sköt pilar mot helikoptrar som ville se hur de klarat sig efter tsunamin 2004. En sluten ö helt enkelt som ingen nyfiken världsresande människa får sätta sin fot på enligt indisk lagstiftning.

10. Mezhgoyre, Ryssland

En hel stad som är avstängd för allmänheten, kan väcka misstanke. Speciellt när det är i Ryssland. Ej bekräftade uppgifter säger att det är här stormakten gör kärnvapenmissiler. Kreml själva säger att platsen är en nödbunker för ryska ledare och valv för nationens skatter. Vad som är sant kanske vi helst inte vill få svaret på.

Men vill du faktiskt åka till någon plats som tar emot besökare har vi här en rad förslag:

7 öar i Medelhavet – som alla andra inte åker till

Här är resmålet som gått om Mallorca som sommarens populäraste!

10 drömöar i Grekland

Bilder: IBL, Wikipedia

Artikeln publicerades först på ELLE.

Här är svenskarnas populäraste resmål – för både bröllop och smekmånad

$
0
0

Våren och sommaren är här och med de varma, ljusa årstiderna kommer även den för många efterlängtade bröllopssäsongen. En av de tydliga trenderna bland förlovade svenskar är att allt fler vill vigas utomlands.

– Svenskarna har ju gift sig i alla tider, men på senare år har vi sett en växande trend av att man inte bara åker på smekmånad utomlands, utan även gifter sig på bortaplan. En del tar med släkt och vänner, andra sticker iväg i hemlighet. Gemensamt för de mest populära resmålen är att det finns sol och värme, samt att de uppfattas som romantiska och en del till och med lyxiga, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Läs även: 10 drömöar i Grekland

Och överlägset populärast bland svenskarna är såväl varma som romantiska Italien, visar en undersökning från Resia. Amalfikusten har varit ett trendigt resmål under de senaste åren, men när det kommer till bröllop så är det Sicilien och Toscana som vinner flest hjärtan. På Sicilien är det den mysiga staden Taormina som många planerar att gifta sig i.

När det kommer till smekmånaden är det lyxiga Maldiverna som är favoriten. Ögruppen lockar med sina bildsköna vyer, kritvita stränder, turkosa hav och romantiska solnedgångar. Exotiska Mauritius i Indiska Oceanen är även populär bland nygifta svenskar.

En bubblare som tar sig in på topplistorna över både bröllops- och smekmånadsdestinationer är kryssningar i Karibien, Medelhavet och i Asien. En aspekt som kan locka nygifta är att de får stanna på samma ställe, samtidigt som de får upptäcka flera olika resmål, menar Resia.

Här är svenskarnas mest populära destinationer för bröllop 2018:

1. Taormina, Sicilien
2. Toscana, Italien
3. Karibien
4. Santorini, Grekland
5. Kryssning

…och svenskarnas mest populära destinationer för smekmånad 2018:

1. Maldiverna
2. Mauritius
3. Mexico
4. Karibien
5. Kryssning

Listorna är framtagna av Resia och är baserade på hittills bokade resor med avresa under året samt på förfrågningar som gjorts i deras butiker.

Läs också:

Bröllopskoordinatorn: Så undviker du onödig planeringsstress

De 7 hetaste bröllopstrenderna för 2018

Spotify avslöjar: 10 mest populära bröllopslåtarna

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.

Svenske Cezar – världens mest beresta katt?

$
0
0

Cezar är en minst sagt uppseendeväckande katt. Han är en ljus, fluffig maine coon-katt på fyra år, mäter nästintill en meter från svanstipp till nos, har ett blått och ett gult öga – och dessutom har han rest till 24 länder och tre kontinenter tillsammans med sin svenska matte Carla Hagberg, 34.

Hur kom det sig att ni två började resa ihop?

– Det var absolut inte planerat. Jag har alltid varit en resenörd, men för några år sedan skaffade jag lägenhet och katt för att rota mig i Sverige. Men så kom den där resefebern och jag sa upp mig på jobbet för att resa. Många varnade mig för att det inte går att resa med en katt och jag ville bevisa motsatsen. Så jag packade ner presenning, sovsäck och katt och cyklade ner till Spanien från Sverige för att komma undan vintern, säger Carla Hagberg.

Läs även: Ny studie: Katter är minst lika keliga som hundar

Carla Hagbergs katt Cezar kan vara världens mest beresta katt.

Cezar vid Grand Canyon i USA. Foto: Privat

Året var 2015, cyklingen tog omkring tre månader och i Spanien stannade duon i två månader innan hemlängtan slog till och de återvände till Sverige – men de hade båda fått mersmak för att resa tillsammans.

– Jag ville fortsätta resa med Cezar. Folk blev fascinerade av att jag hade katten med, men jag tyckte inte det var så märkvärdigt eftersom jag läst om folk som reser med hundar.

Sagt och gjort, tillsammans har de volontärarbetat i Grekland, Spanien och Frankrike, gjort en roadtrip i USA och Kanada, träffat vänner i Colombia och El Salvador – för att nämna några av deras resor.

Läs även: Studie: Kattmänniskor och hundmänniskor har olika personlighet

De längre turerna i världen har såklart även inneburit andra färdmedel än cykel, bland annat buss, bil och flygplan. Något som Cezar tar med ro, trots att det inte är höjdpunkten på resan.

– Han anpassar sig väldigt fort och jag hade inte rest med honom om jag sett tecken på att han inte mår bra av det här. På flygplan ligger han mest och sover och det gör han på cykeln också, förutom när vi stannar till för då får han springa runt och utforska naturen, säger Carla och fortsätter:

– Han är väldigt nyfiken och tolerant. Att resa runt är inte för alla katter eftersom de är territoriedjur, men han är så himla nyfiken och vill utforska allt, vi är rätt så lika på det sättet. Han är också väldigt sällskaplig och även om han får gå fritt så är han alltid i närheten.

Carla Hagberg och katten Cezar reser tillsammans

Carla Hagberg och Cezar cyklar runtomkring i världen tillsammans. Foto: Chloë Gautreau

Att resa med ett husdjur kräver en del planering, men är långt ifrån så krångligt som man skulle kunna tro, menar Carla Hagberg. Något som dels beror på att Sverige redan har så höga krav på husdjur.

– Inom Europa är det inga problem och jag kollar alltid efter flygbolag som tillåter djur i kabinen, då räknas han som handbagage. Jag väljer även länder utifrån att de inte kräver för lång karantän. Jag skulle gärna se Jamaica, men öar är ofta ett problem då de sällan tillåter djur, säger Carla Hagberg och tillägger:

– Man behöver kompromissa lite, men det är väldigt mysigt och man har alltid sällskap.

Cezar i Frankrike år 2015. Foto: Privat

Hur reagerar folk på att du har en katt med dig på dina resor?

– Alla blir förvånade och tycker det är jätteroligt. Det roligaste är nog i säkerhetskontrollen. Han är ju ganska stor och jag själv är rätt så liten, så då ser han ännu större ut. Vi går igenom säkerhetskontrollen tillsammans och då brukar alla resenärer och säkerhetsvakter stirra och undra vad det är för något, om det verkligen är en katt och tycka att det är roligt.

Är Cezar världens mest beresta katt?

– Jag har inte fått det bekräftat, eftersom Guinness World Records inte uppmanar att slå ett gammalt rekord. Men enligt den research jag har gjort så är det närmaste jag hittat en katt som hade varit i tolv länder, vilket inte är i närheten av Cezars rekord.

Cezar i Medellin, Colombia år 2017. Foto: Privat

I skrivande stund befinner sig Carla och Cezar i Spanien igen, men under sommaren planerar de att cykla runt i Sverige, Finland och Norge.

– Vi ska cykla så mycket som möjligt, campa och inte ha bråttom någonstans, utan ha tid att utforska naturen.

Längre fram planerar duon att åka till Asien, särskilt eftersom Cezar fått flera fans i Japan. Du kan följa Cezars och Carlas äventyr på Instagramkontot @cezars.crew här.

Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs även: Regeringen vill göra det straffbart att överge sin katt

20 tips på roliga utflykter med barn på sommarlovet

$
0
0

Barn badar och leker i poolen på somamren.

Först och främst kan det vara värt att poängtera – överskatta inte vikten av långa dyra semestrar fullsmockade med aktiviteter. I många fall är den bästa tiden den när föräldrarna har tid och ro att ge sin fulla uppmärksamhet – ofta i naturen, långt borta från alla skärmar. Utforska nya spännande små och stora äventyr tillsammans, mys och prata i lugn och ro. Men – med det sagt så kan det ändå vara kul att boka in ett roligt resmål också om man har möjlighet. Då skulle vi satsa på något av de här – vilket passar dig och din familj?

I SAGORNAS VÄRLD

Ville Villekulla på Astrid Lingrens värld

Astrid Lindgrens värld – en perfekt sommarutflykt

Astrid Lindgrens värld, Vimmerby

Hälsa på hemma hos Pippi, Emil, Ronja och Madicken! Utforska Bullerbyn, Bråkmakargatan och Nils Karlsson Pysslings värld. Att få vandra runt i alla barndomens käraste Astrid Lindgren-sagor är en fin upplevelse för både stora och små. Men det största äventyret är nog ändå att få träffa alla sina favoritfigurer – varje dag är en levande förställning mitt bland besökarna. Förutom en massa bus som utspelas mitt framför ögonen på en, kan man också slå sig ner för flera olika teaterföreställningar varje dag. Vill du bo över finns det tidstypiska små stugor eller camping.

Kostar: 300 kronor för en dag från 3 år. Vuxen 410 kronor. Rabatterade priser om du stannar fler dagar.

Öppet: Huvudsäsong 8 juni-26 augusti, då är alla karaktärer på plats och hela parken öppen. Helgöppet i september, men med minskat utbud.

Läs mer om Astrid Lindgrens värld

High Chaparral, Kulltorp

Mitt i innersta Småland kan du förflyttas till Vilda Västern för en dag eller två. Upplev skådespel och fängslande shower med cowboys, indianer och skurkar. Förmodligen träffar ni på Lucky Luke, Zorro och Billy the kid. Efter att ha vaskat guld, dansat can can, ridit och blivit tågrånad av banditer kan man behöva en vilopaus på saloonen eller rent av checka in på motellet Wild West Inn eller i en timmerstuga. Den modige sover i tält trots alla bovar som stryker runt i området.

Kostar: En dag 240-320 kronor beroende på datum. Barn under 1 meter går in gratis.

Öppet: Alla dagar 16 juni-19 augusti. Helgöppet två veckor före och efter högsäsongen.

Läs mer om High Chaparral

NÖJESPARKER, SOMMARLAND OCH VATTENLEK

Skara Sommarland - ett äventyr för alla åldrar

Skara Sommarland – ett äventyr för alla åldrar

Skara Sommarland

Skandinaviens största vattenland är ett klassiskt barndomsminne för många. Här hittar du vattenbus för alla åldrar och grader av våghalsighet – den modiga testar Big Drop, Europas högsta vattenfrittfall med fallucka och 21 meters fallhöjd. När du badat klart kan du fortsätta adrenalinfesten på den väl tilltagna tivolidelen. Det blir en del köer under högsäsong så om du har du äldre barn och kan ta del av alla attraktioner kan det vara en bra idé att stanna två dagar, då finns både stugor och camping i närheten.

Kostar: Dagsentré 359 kronor, barn under 1 meter går in gratis.

Öppet: Alla dagar 16 juni-19 augusti. Helgöppet fram till november.

Läs mer om Skara Sommarland

Kneippbyn, Visby

Sommar- och vattenland med karuseller, trampolinland, höghöjdsbana och vattenlek i alla dess former. Men Kneippbyns stolthet och stora dragplåster än nog ändå det ”riktiga” Villa Villekulla där filmerna och tv-serien spelades in. Bo i tält, fiskestuga eller trädkoja! Pippi-teater varje dag under högsäsong.

Kostar: 325 kronor under högsäsong. Gratis under 3 år.

Öppet: Varje dag 25 maj-26 augusti. Högsäsong 25 juni-18 augusti, då är allt öppet.

Läs mer om Kneippbyn

Furuviksparken, Furuvik

Djurpark, vattenland eller nöjesfält – svårt att välja vad ni ska satsa på i sommar? Då är Furuvik en riktigt bra lösning! En mil söder om Gävle hittar du den över 100 år gamla parken som är en kombination av alla ovanstående nöjen, fast i lite mindre skala – perfekt för en dagsutflykt. Vill du bo över och uppleva allt en dag till finns både Havshotellet, stugor och camping att välja på.

Kostar: Dagsentré vuxen 249 kronor, barn från 3 år 209 kronor.

Öppet: 19 maj-18 augusti.

Läs mer om Furuviksparken

Tosselilla Sommarland, Österlen

På Österlen i Skåne hittar du Tosselilla Sommarland. Parken bjuder på karuseller, vattenland, tarzanbanor, go-cart och många olika sorters klätteräventyr och större lekparker. En lagom dagsutflykt för både små och stora barn.

Kostar: Dagsentré 300 kronor under högsäsong. Barn under 1 meter gratis.

Öppet: Alla dagar 30 juni-10 augusti. Kolla kalender för tider före och efter det.

Läs mer om Tosselilla

Liseberg, Göteborg

Säg det barn som inte drömmer om en tripp till Liseberg. Sveriges största nöjespark bjuder på massor av kul för barn i alla åldrar. Förutom det givna – karuseller – så finns föreställningar, femkamp och konserter nästan varje dag under sommaren. 2018 års längsta köer lär vara till nya berg- och dalbanan Valkyria (med bland annat ett vertikalt drop!) som öppnar senare i sommar samt nya roterande gondolen Loke som svingar dig en bra bit ovanför Balder.

Kostar: Entré och stora åkpasset 475 kronor. Lilla åkpasset för små barn 250 kronor.

Öppet: Varje dag fram till 19 augusti. Därefter helgöppet.

Läs mer om Liseberg

FÖR REGNIGA DAGAR

Lost City i Gustavsvik - en badupplevelse utöver det vanliga

Lost City i Gustavsvik – en badupplevelse utöver det vanliga

Lost City, Gustavsvik, Örebro

Regniga dagar passar det kanske bättre att bada inne. 10 minuter från Örebro hittar du Gustavsvik, en badupplevesle utöver det vanliga. Lost City är nämligen ett riktigt häftigt djungellandskap – inomhus. Förutom vilda forsar, skummande vattenfall och häftiga vattenrutschkanor i den täta djungeln bjuds det på pyssel, skattjakt och andra utmaningar. På sommaren finns även ett mindre utebad. Bredvid badet hittar du campingen med hoppborg, minigolf, racerbilar och mycket mer.

Kostar: Vuxna: 210 kronor, barn från 4 år 155 kronor.

Öppet: Alla dagar

Läs mer om Lost City

Kokpunkten Västerås

Ännu ett inomhusbad. Sveriges första actionbad bjuder på en hel del adrenalin även för de mest modiga badare – men trots den tuffa uppsynen går många i god för att det är en rolig upplevelse för barn i alla åldrar. Kan bli trångt, så det kan vara en bra idé att förköpa biljett. Inträdet gäller för förmiddag eller eftermiddag, så håll koll på tiderna innan du åker. Finns även en stor relaxdel för den som vill ta det lite mer piano eller lugna nerverna efter bad-bonanzan.

Kostar: Familjepaket för Actionbadet, 2 vuxna och 2 barn: 595 kronor på helger, 450 kronor måndag till torsdag.

Öppet: Alla dagar

Läs mer om Kokpunkten

Tom Tits Experiment, Södertälje

Tom Tits i Södertälje är ytterligare en perfekt utflykt en regnig dag. Flera våningar fulla av roliga experiment som gör naturvetenskap och teknik roligt och lätt att förstå för barn. Lek och lär tillsammans med häftiga upplevelser som såpbubbelshow, mängder av vatten- och musiklek, mörkerrum och massor av spännande aktiviteter och experiment som testar dina sinnen. I år är det dessutom dinosaurie-sommar på Tom Tits! Se 19 dinosauriemodeller i verklig storlek som både låter och rör sig.

Kostar: 225 kronor för vuxen, 175 kronor för barn över 3 år.

Öppet: Alla dagar utom enstaka dagar runt jul och midsommar.

Läs mer om Tom Tits

BESÖK DJURENS VÄRLD

Bamses Värld på Kolmården

Säg det barn som inte vill hälsa på hemma hos Bamse och hans vänner på Kolmården?

Kolmårdens djurpark, Norrköping

Har ni möjlighet att stanna två dagar kan det vara en bra idé, för det finns ganska mycket att välja på. En dag för att kolla in alla djuren, pricka in några häftiga shower och åka linbanan så kan ni ägna nästa dag åt Bamses värld. Missa inte häftiga berg- och dalbanan Wildfire – om du vågar! Bor ni över på det barnvänliga Vildmarkshotellet finns det lekrum, disco och badavdelning för de som orkar med mer bus. Sen lär de sova gott… För den mer äventyrliga som vill bo närmare naturen finns Safari Camp med tältby.

Kostar: Kolmårdenpaketet med övernattning på Vildmarkshotellet och tvådagarsentré för två vuxna och två barn: 3995 kronor.

Öppet: Alla dagar fram till 19 augusti. 24 augusti-30 september fredag till söndag.

Läs mer om Kolmården

Borås Djurpark

Mycket uppskattad och välskött djurpark med spännande djur från hela världen. Passar lagom som dagsutflykt. Finns även lekparker, safaritåg, shower och geocaching/skattjakt.

Kostar: Vuxna 295 kronor, barn 210 kronor, under 4 år gratis. Billigare i början och slutet av sommaren.

Öppet: Alla dagar 28 juni-30 augusti.

Läs mer om Borås Djurpark

Parken Zoo Eskilstuna

Förutom djuren finns en ansenlig mängd karuseller för de lite yngre besökarna. Dessutom bjuder parken på en lång rad barnvänliga uppträdanden, teatrar och shower i sommar. Vad sägs om Babblarna, Pettson och Findus, Samir och Viktor, Mojje, Mora Träsk och Sean Banan?

Kostar: 360 kronor för vuxen, 310 kronor för barn 3-16 år, gratis under 3 år.

Öppet: Varje dag 23 juni- 12 augusti, därefter helgöppet, se info på sajten.

Läs mer om Parken Zoo

SMÅTT & GOTT + UPPLEV NATUREN

Paddla timmerflotte längs Klarälven

Paddla fram längs Klarälven i egen takt – ett spännande äventyr!

Paddla timmerflotte i Värmland

Spännande och mysigt, passar nog bäst för barn som fyllt minst fyra. Bygg er egen flotte med stockar och sten och ge er iväg längs med Klarälven. Hoppa av och bada och utforska där det passar. På kvällen slår ni läger på valfri plats dit strömmen fört er. Att sova i tält och fixa mat över öppen eld är ett stort äventyr för ett litet barn. För den lite mer bekväma finns både stugor att tillgå och bastu att boka – väldigt mysigt det också.

Kostar: Olika beroende på längd och standard. 4500 kr för två nätter i tält, två vuxna och två barn. Inte så mycket dyrare om man vill bo i en enkel stuga.

Öppet: 2 juni-25 augusti.

Läs mer om att paddla timmerflotte i Värmland

Siljan: Leksands Sommarland, rodel och rovdjur

Området runt Siljan bjuder förutom härlig natur och kultur på en hel massa kul att göra för barn. Prova hisnande sommarrodel i Rättvik, spana in lodjur, varg och isbjörnar i Orsa Rovdjurspark eller lek loss på Leksands sommarland. Sommarlandet bjuder på massor av vattenskoj, studspark, zipline, höghöjdsbana, guldvaskning, piratbåt, klättervägg, ett flertal motoraktiviteter – och en hel massa mer! Kanske en mysig flerdagarsutflykt då ni hinner med flera aktiviteter runt Siljan?

Läs mer om Sommarrodel  Läs mer om Orsa Rovdjurspark.  Läs mer om Leksands Sommarland

Cykla dressin

Att upptäcka Sverige på gamla nedlagda tågspår är en spännande och annorlunda upplevelse tillsammans. Packa picknickkorgen, badkläderna – och varför inte tältet – och ge er ut. Det finns gott om spår att välja på i hela landet och dressinen glider lätt på smalspåren, vilket gör att det till en riktigt fartfylld och njutbar upplevelse.

Kostar: Olika, men räkna med iallafall 500 kronor för en dagstur.

Hitta dressin nära dig

Båtluffa i Skärgården

Båtluffa kan man såklart göra längs många av våra kuststräckor, men exempelvis i Stockholm tar båtluffarkortet dig vart du vill i skärgården under fem dagar. För enkelhetens skull rekommenderas att sikta in sig på ett specifikt område; södra, norra eller mellersta skärgården. Vill du bara göra en dagsutflykt är Fjäderholmarna ett klassiskt resmål. Ägna dagarna åt utforskning, god skärgårdsmat, salta bad och glassätning. Till kvällen kan det vara mysigt att slå upp sitt tält, annars finns det vandrarhem på alla större öar.

Kostar: Exempelvis båtluffarkortet med Waxholmsbolaget; 445 kronor för fem dagar.

Läs mer om båtluffarkortet

Cykla på Ven

Mellan Skåne och Danmark ligger den lilla ön Ven – ett perfekt resmål för att cykla med barn. Den pittoreska, natursköna ön är platt, har inte så mycket bilar och det finns massor av caféer, restauranger, gårdsbutiker, gallerier och härliga badplatser att välja bland när det behövs ett stopp. Stanna gärna över en natt på vandrarhem för att slippa stressa innan du tar färjan tillbaka till Landskrona.

Kostar: Runt 200 kronor för två dagar för en vuxencykel och 100 kronor för en barncykel.

Läs mer om att cykla på Ven

Läs även:
17 fina reafynd som lyfter din sommarstil!

Psykologen: Barn behöver stressa mindre – och leka mer!

16 klassiska grejer från barndomens sommarlov

Så får ni en lyckad kompisresa – 8 viktiga tips

$
0
0

Scen ur filmen Bridesmaids när de ska boarda ett plan

Biljetterna är bokade, väskorna packade och respeppen är total. Att åka på kompisresa kan vara helt fantastiskt – men också mindre härligt. Väl på plats på resmålet är det lätt att upptäcka att några i sällskapet vill festa medan andra bara vill ta det lugnt, att någon har ett risigt morgonhumör eller att ni inte alls har diskuterat hur mycket pengar ni vill lägga på boende och mat.

Läs även: Experten: Så får du semesterkassan att hålla länge

Som tur är finns det en del saker ni kan göra för att få kompisresan att bli så lyckad som du föreställer dig. Här är åtta tips, inspirerade av Vogue.

Välj resesällskap noggrant 

Olikheter blir verkligen extra tydliga när ni är ute och reser – något du säkert själv redan har märkt. Kanske har ni olika mat- och sovvanor eller olika preferenser eller energinivåer som funkar i vanliga fall, men som inte alls funkar på semestern. Om du själv är introvert medan en i ditt kompisgäng är supersocial dygnet runt kommer du förmodligen tycka att det är påfrestande i längden. Vet du med dig att ni kommer att umgås väldigt tätt under en längre tid, till exempel segla eller dela rum, är det bättre att välja att resa med kompisar som du vet att du funkar med i längden.

Diskutera era förväntningar innan

Säg att ni alla äntligen har kommit överens om att åka till Mykonos i Grekland – hur förväntar du dig att era dagar där kommer att se ut? Ser du helst att ni strosar runt på stan med en gyros i handen eller intar du hellre drinkar på stranden? Att diskutera hur era förväntningar ser ut inför resan och framförallt – vad ni vill göra på plats – är väldigt viktigt och kommer göra att ni slipper onödiga bråk.

Läs mer: Därför blir du en bättre person av att resa

Kom överens om en lämplig budget

Pengar är ett givet samtalsämne innan ni åker – hur tråkigt det än kan kännas. Troligtvis kommer ni att ha olika mycket att röra er med på plats och olika förväntningar på vad ni vill lägga extra krut på. Diskutera hur mycket ni vill lägga på allt från taxiresor, boende och mat innan. Det kan också vara smart att bestämma hur ni vill betala på plats – om ni ska turas om att lägga ut för alla när ni är ute och äter, eller om ni vill splitta på kostnaderna rakt igenom.

Sätt upp ett reseschema

Om ni har begränsat med tid och vill hinna med mycket är det smart att göra upp ett reseschema med förslag på aktiviteter som ni kan göra varje dag. Tanken med schemat är att alla ska kunna välja bland aktiviteterna – vad man vill följa med på och inte. Viktigast är att alla är med och bestämmer lika mycket – låt inte en enda person bestämma vad ni ska göra under resan utan diskutera tillsammans innan.

Var organiserade

Om det är en långresa ni ska iväg på kommer förmodligen resan dit att bli ett projekt med flygbyten, transferbussar, taxi eller färjor. Försök att vara så förberedda som möjligt för att undvika onödiga bråk. Se till exempel till att vara på flygplatsen i god tid innan ni ska åka. Dubbelkolla också alla flighter och tider innan, och se till att transfer och taxiresor är bokade.

Ha egentid då och då

Även om ni förmodligen älskar att umgås med varandra finns det alltid en gräns för hur länge ni orkar umgås utan att gå varandra på nerverna. Att få egentid och privatliv under resans gång kommer att höja energin och få alla på bättre humör. Se till att alla får egentid då och då och försök att inte ta det personligt om någon i sällskapet vill vara själv en stund.

Läs mer: Bila med familjen? 7 tips som förenklar bilresan

Turas om att ta ansvar

Att vara ensam projektledare är jobbigt, så försök att turas om att ha på er ledartröjan under resans gång. En person kan vara ansvarig för att boka restaurang en kväll medan en annan kan vara det kvällen efter, till exempel, medan någon annan kan vara ansvarig för att boka taxi, och vice versa. Det viktigaste är att ni ser till att alla får chansen att slappna av på sin semester, utan att en person är huvudansvarig för allt det praktiska.

Var närvarande

Att resa iväg med vänner är ofta ett minne för livet och ett perfekt tillfälle att lära känna varandra ännu bättre. Försök därför att njuta så mycket du kan av resan och att inte vara insjunken i telefon eller sociala medier. Om du har planerat bra på förhand kommer det dessutom att bli ännu lättare att gå in i semestermode.

Källa: Vogue.com Foto: IBL

Läs även: 10 drömöar i Grekland


17 somriga utflyktstips i och i närheten av Stockholm

$
0
0

Utflykter nära Stockholm i sommar

Blir det en sommar i city i år? Det finns mycket härligt att göra i och omkring Stockholm som ger den rätta sommarkänslan, oavsett om det är vardag eller helg.

Läs även: Så fixar du semesterstilen med fransk finess!

Ifall inspirationen tryter och det känns som att du vill prova något nytt istället för en picknick i närmaste park eller en klassisk sväng på Djurgården när du är ledig, så är den här listan för dig. Det finns nämligen mycket att upptäcka såväl inom tull som i länet och dess närområde.

Här listar vi 17 tips på utflykter i sommar – alla nära Stockholm!

1. Saltsjöbadens friluftsbad, Nacka

Gör en utflykt till Saltsjöbadens vackra kallbadhus i trä, som byggdes redan i början av 1900-talet. Friluftsbadet har såväl dambad, herrbad och mellanbad. Vid mellanbadet finns en sandstrand, hopptorn och studsmatta för barnen. Här finns även restaurang som serverar frukost, lunch och middag.

Läs mer här.

2. Bergianska trädgården, Norra Djurgårdsstaden

Gör en dagsutflykt till Stockholms botaniska trädgård vid Brunnsvikens strand. Här finns växthus med växter från hela världen och vackra miljöer med grönska att promenera runtomkring i. Passa på och ta en fika i växthuset eller på det pittoreska Gamla orangeriet.

Läs mer här.

3. Häringe slott, Västerhaninge

En halvtimme söder om centrala Stockholm ligger Häringe slott från 1600-talet. Här kan du promenera i natursköna miljöer, fika, äta brunch, lunch eller middag på slottet. Tar du in på slottet kan du dessutom bada i deras pool och bada bastu nere vid sjön.

Läs mer här. 

Gör en utflykt i Stockholm – exempelvis till Häringe slott!

Häringe slott är ett utflyktsmål knappa 30 minuter från Stockholm. Foto: Jenny Drakenlind/Häringe Slott

4. Blå lagunen, Ekerö

Ta ett dopp i en turkosblå sjö som lika väl skulle kunna ligga intill Medelhavet! Blå lagunen, eller Husbygropen som den egentligen heter, är en populär konstgjord sjö på Munsö (Ekerö) som erbjuder Instagramvänligt sol och bad under fina sommardagar.

 5. Siggesta gård, Värmdö

Ute på Värmdö ligger Siggesta gård där det finns mycket att göra under en fin sommardag. Sov över på hotellet, ät lunch eller middag, utmana dig själv på en hinderbana och i fotbollsgolf eller hälsa på de gulliga djuren. Det finns även en fin lekplats för de små.

Läs mer här.

6. Gålö havsbad, Haninge

På nordöstra Gålö i Haninge ligger Gålö havsbad som erbjuder en av länets längsta sandstränder. Stranden är långgrund vilket gör att den passar för såväl stora som små. Vill du stanna längre än en dag för att njuta av skärgården finns det camping, vandrarhem och stugor.

Läs mer här.

7. Gripsholms slott, Mariefred

En knapp timme med bil utanför centrala Stockholm ligger pampiga Gripsholms slott. Här finns, utöver själva slottet och dess gemak, bland annat en teater från 1700-talet och statens porträttsamling med bilder på betydande personer från 1500-talet fram till i dag. Passa på och ät, fika eller besök butikerna i Mariefred för en härlig heldagsutflykt.

Läs mer här.

Gripsholms slott i Mariefred – perfekt för en dagsutflykt i sommar

Gripsholms slott i Mariefred är väl värt ett besök under sommaren. Foto: Jorma Valkonen/IBL Bildbyrå

8. Stockholms skärgård på egen hand

Upptäck skärgården på egen hand och gör precis det du vill under dina lediga dagar i sommar. Strömmas Cinderella-båtar trafikerar öar som Grinda, Möja och Svartsö – alla skärgårdspärlor med egen karaktär och olika aktiviteter för såväl stora som små. Om du inte vill åka långt går det även båtar till Fjäderholmarna, precis öster om Djurgården.

Läs mer här.

9. Rosenhill, Ekerö

Rosenhill är en pittoresk trädgård, ett café och ett musteri i ett ute på Ekerö. Här kan du njuta av god mat och fika som är ekologisk och i stor utsträckning även kommer från deras egen gård.

Läs mer här. 

10. Taxinge slott, Nykvarn

Den enda rätta destinationen för gottegrisen! På Taxinge slott dukas ett enormt kakbord upp med över 60 olika sorters hembakade godsaker. Slottet ligger utanför Nykvarn, precis vid gränsen mellan Stockholm och Södermanland, och det tar cirka 50 minuter med bil från centrala Stockholm.

Läs mer här.

11. Sigtuna

Gör en dagstur till historiska Sigtuna. Ta en promenad i den mysiga lilla staden som även erbjuder badmöjligheter, lokala butiker att fynda i och flertalet evenemang under sommaren. Sigtuna är även ett bra lunchstopp om du bilar och utforskar slotten i närheten.

Läs mer här.

Historiska Sigtuna är ett bra utflyktsmål

Stora Gatan i Sigtuna. Foto: IBL

12. Tom Tits Experiment, Södertälje

Äventyrligt, roligt och lärorikt. Vetenskapsmuséet Tom Tits Experiment i Södertälje passar för både barn och vuxna med barnasinnet i behåll. Här finns allt från dinosaurier och små experiment till ”centrifugen” och ”jojon” på fyra våningsplan samt ute i parken – något för alla helt enkelt!

Läs mer här.

13. Elfviks gård, Lidingö

Ta dig ut till nordöstra Lidingö för att hälsa på djuren på Elfviks gård. Här finns både getter, får, höns och kaniner samt möjlighet att rida. I gårdsbistron bjuds på lunch, mellis och fika och det finns även några lokala butiker.

Läs mer här.

14. Thielska galleriet, Djurgården

En tur ut på Djurgården behöver varken gå till Gröna Lund, Skansen eller någon annan turistmagnet. Ute på Blockhusudden ligger Thielska galleriet som är beläget i Villa Eolskulle som tillhörde konstsamlaren Ernest Thiel. Hans samling och byggnaden såldes till staten och går att njuta av som besökare i dag. Här finns även ett café och en liten skulpturpark.

Läs mer här.

15. Stendörrens naturreservat, Nyköping

En dryg timme med bil från centrala Stockholm ligger Stendörrens naturreservat som bjuder på en skärgårdsupplevelse för dig som inte har båt. Här kan du vandra över gångbroar från ö till ö och njuta av den vackra naturen. Glöm inte att packa med picknick och baddräkt!

Läs mer här.

Stendörrens naturreservat – en dagsutflykt från Stockholm

Foto: Mikael Gustafsson/Naturfotograferna/IBL

16. Artipelag, Värmdö

Kombinera konst, mat, natur och aktiviteter i ett med ett besök på Artipelag ute på Värmdö. Hit kan du ta dig med båt, bil eller gratisbuss från stan.

Läs mer här.

17. Trosa

Idylliska Trosa är väl värt en dagsutflykt eller varför inte en hel weekend. Promenera längs ån, handla i små butiker och bodar, njut av skärgården och stanna för en hemlagad glass på Bomans glassbar.

Läs mer här.

Läs också:

7 weekends nära Stockholm – från romantiska hotell till spalyx

7 vackra svenska slott som är värda ett besök

10 utflyktstips för dig som ska till Österlen i sommar

$
0
0

Pittoreska byar, prunkande trädgårdar och milsvida vackra raps- och vallmofält. Populära Österlen i sydöstra Skåne är det perfekta resmålet på sommaren och här finns också ett gäng utflyktspärlor att utforska – allt från gårdar, musterier och chokladfabriker till pampiga slott och vita sandstränder.

Läs även: Här är Sveriges bästa stränder – enligt svenskarna själva

Här är tio utflykter du inte får missa i Österlen!

1. Mandelmanns Trädgårdar.

Passa på att besöka Mandelmanns gård i sommar! På tv-parets gård Djupadal, mellan Simrishamn och Kivik, är allt ekologiskt och kravmärkt och familjen tar själva emot besökare som får gå runt och strosa bland djur och odlingar. Du bokar själv ditt besök på www.mandelmann.se.

2. Antikvariat i Borrby. 

Om du gillar att läsa på sommaren kommer du att gilla mysiga Borrby. Här kan du strosa runt bland flera olika antikvariat och fixa böcker för hela ledigheten. Passa även på att fika på trädgårdskafét Catrinegården eller se en utställning på Galleri CH.

3. Brösarps backar.

För dig som vill utforska Österlen till fots hittar du fina vandringsleder i Brösarps backar – de mest kända backarna är de södra och norra. Ta med en filt, fyll picknickkorgen och njut av vyerna med milsvid utsikt över Verkeåns dalgång.

4. Kiviks musteri. 

Kivik, med sin musteritradition, konst och äppelodlingar, är för många ett självklart utflyktsmål på Österlen. Besök musteriet och köp med dig ett par flaskor cider hem, alternativt ät på restaurangen eller ta en fikapaus på mysiga Café Sågmöllan, Kivik äldsta kafé som byggdes redan 1874.

5. Österlens Chokladfabrik.

Ett måste för chokladälskaren. Österlens Chokladfabrik ligger i en gammal tegelskola från 1893 och all choklad görs av ett team på plats. Här kan du gå på chokladprovning och även köpa med dig en kopp kaffe.

6. Blåherremölla. 

Blåherremölla kan du bli serverad hembakat och våfflor i en härlig gårds- och kvarnmiljö, och dessutom botanisera bland gallerier och loppisar.

7. Sandhammaren.

Populära Sandhammaren bjuder på långa, vita sandstränder och härliga sanddyner. Här finns en kiosk med kafé, gott om parkering och en kilometerlång sandstrand som sträcker sig flera kilometer både åt öster och väster.

8. Besök ett slott.

Österlen är fyllt av maffiga slott med vackra trädgårdar som alla är värda ett besök. Du kan övernatta på vissa av dem, medan andra har konst-, vin- och matupplevelser. På Kronovalls vinslott kan du till exempel äta gott, medan du på Marvinsholms slott kan njuta av skulpturpark och teater. Christinehofs slott är även en pärla, liksom även Glimmingehus, där du även kan gå på spökvandring.

9. Testa ett ålagille.

Om du har en lite senare semester är ett tips att testa på ett ålagille – från mitten av augusti till november är det nämligen säsong för ålagille i ålabodarna som ligger längs med kusten mellan Åhus och Simrishamn. Vid ett traditionellt ålagille äter man fyra olika rätter med ål med en bit skånsk äppelkaka som avslutning. Ålen är rödlistad men längs med östkusten har några få fiskare fått tillstånd att fiska ål en viss period.

10. Orelund.

På gården Orelund, mellan Kivik och Simrishamn, odlas det mesta – mängder av olika slags tomater, gurka, paprika, chili och utanför finns det även odlingar med päron, äpplen, jordgubbar, hallon, plommon och körsbär. Allt som skördas går dessutom att köpa i gårdsbutiken.

Foto: IBL

Läs även:

17 somriga utflyktstips i och i närheten av Stockholm

20 tips på roliga utflykter med barn på sommarlovet

3 goda snacks till sommarutflykten!

Här är de populäraste resmålen bland matälskare

$
0
0

Vad vi väljer för resmål under semestern är beroende av många faktorer. Vissa föredrar aktiviteter och idrott, andra älskar att bada och vill bo nära stranden medan en del väljer sin destination enligt vilken natur som finns i området.

Läs även: Här är resmålet som gått om Mallorca som sommarens populäraste!

Enligt Hotels.coms rapport Tasty Travels är det hela 60 procent av alla unga resenärer, 18 till 35 år, som anser att maten på destinationen är den mest avgörande faktorn för var de väljer att spendera sin semester. Undersökningen, som gjordes på uppdrag av Hotels.com, samlade in svar från 9000 personer i 29 länder.

Mest lockas resenärer världen runt av storstäder – Paris, Tokyo och Rom kommer på pallplatserna på topplistan. Bland svenska resenärer är det Rom som lockar flest matintresserade, medan Paris med det franska köket och Barcelonas spanska favoriter kommer på en andra- respektive tredjeplats.

Och väl på semestern fokuserar många just på maten. 58 procent uppger att de njuter av lokala delikatesser, jämfört med 53 procent som uppger att de besöker sevärdheter. Dessutom uppger 72 procent av de unga svenska resenärerna att matupplevelserna är de mest bestående minnena från semesterresan.

Mat populärt på Instgram

Intresset för mat och resor återspeglas även på sociala medier och inte minst på Instagram. 73 procent av deltagarna i studien uppgav att de hellre publicerar bilder på mat än sina vänner och av bilderna som togs på semestern var en dryg femtedel i genomsitt av mat.

Vilken mat vi helst instagrammar? På sociala medier är det klassiker och färgglada godsaker som regerar. Överdådiga desserter som donuts och milkshakes, pizza, hamburgare och öl är det unga vuxna helst lägger upp.

– Upplevelser är det nya välståndet och mat är en av de trevligaste upplevelserna eftersom det alltid finns något nytt att testa när man reser. Det är därför förståeligt att den yngre generationen väljer resor utifrån vad de kan äta, hur de kan äta maten och hur bra Instabilder de kan ta under vistelsen, säger Johan Svanström, chef för Hotels.com brand.

Svenskarnas topp sju matstäder:

1. Rom, 26 procent
2. Paris, 25 procent
3. Barcelona, 22 procent
4. New York, 21procent
5. London, 18 procent
6. Tokyo, 16 procent
7. Venedig, 14 procent

Matstädernas topp sju – totalt:

1. Paris, 27 procent
2. Tokyo, 23 procent
3. Rom, 22 procent
4. London, 21 procent
5. New York, 16 procent
6. Barcelona, 16 procent
7. Madrid, 14 procent

FOTO IBL

Foto: Unsplash

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Läs även:
Ligurien – en av Italiens läckraste regioner

Hit reser svenskarna i sommar – och här är de nya trendiga resmålen

Här är svenskarnas 10 mest önskade boenden på Airbnb

Den här platsen ska du välja om du vill sova på flyget

$
0
0

Välj rätt plats på flyget

Det kan vara svårt att komma till ro och få sömn på ett flyg, men det kan också vara väldigt viktigt för att komma fram utvilad och slippa jetlag. Det finns mycket som kan störa sömnen ombord på ett flygplan – allt från gråtande barn och spring i mittgången till oljud och turbulens.

Men vilken plats du väljer på flygplanet kan göra stor skillnad enligt flygplansinredaren Ron Soret vid AERIA Luxury Interiors. För Mail Online berättar han att den bästa platsen för att kunna sova är längst fram i planet.

”Den främre delen av kabinen är oftast den mest bekväma. Turbulens känns i hela flygplanet men är mildare i den främre delen”, säger Ron Soret till Mail Online.

Det beror enligt honom på att flygplansvingarna håller flyget i balans och säten nära dem därför har mildare turbulens. Enligt Ron Soret tenderar den främre delen av planet även att vara tystare, eftersom den del av flygplanskabinen som är bakom flygplansmotorerna ofta är bullrig.

Läs även: Detta avslöjar platsen du väljer på flyget om din personlighet

När det kommer till själva stolen man väljer ska man undvika sätet i mitten av en rad, menar Ron Soret som själv föredrar stolen intill mittgången för dess bekvämlighet. Enligt honom får man mer plats för benen och har även närmare till sin väska om den i luckan ovanför.

Det finns dock nackdelar med att sitta vid mittgången – speciellt om du vill sova. Rör det sig om ett längre flyg kommer du få stiga upp i tid och otid för att låta dina medpassagerare gå på toaletten, något som garanterat förstör sömnen. Därför är fönsterplatsen att föredra om du vill sova på flygplanet. Vid fönstret kan du dessutom luta huvudet mot väggen, så du slipper nicka till och hamna på din okände grannes axel.

Om du inte har möjlighet att välja en plats vid fönstret eller i den främre delen av flygplanet tipsar Ron Soret om att ta med sig hörlurar, en filt och en kudde för att kunna avskärma dig från oljudet omkring dig och få det så bekvämt som möjligt.

Läs även:

12 tips som hjälper dig att sova på flyget

11 tips som underlättar flygresan med barn

Foto: IBL/Shutterstock

Guide: Så mycket dricks ska du ge i olika länder

$
0
0

dricks hur mycket länder

Hur mycket dricks ska man ge när man är ute och reser? Och ska man dricksa taxichauffören och städpersonalen?

Det är frågor som alltid kommer upp på semestern, och det kan vara förvirrande att lista ut vad som gäller i respektive land om man inte har varit där mycket innan. I USA förväntar sig all servicepersonal dricks till exempel, medan det i Frankrike inte är ett måste då all service som regel är inkluderad i priserna.

För att reda ut vad som egentligen gäller har researrangören Ving frågat sina guider i populära semesterländer kring vad som gäller i drickssituationer. Se gärna svaren som riktlinjer och inte hundraprocentiga facit – och kom ihåg att du också behöver väga in vilken service du får eftersom den kan variera rejält, och att anpassa dricksen efter lönenivån i landet.

Här är en guide för hur mycket dricks du ska ge i respektive land när du är ute och reser:

Thailand
Städpersonal: 50 baht per dag per rum.
Piccolon: 50 baht per bagage, något mer på lyxhotell.
Servitören: Ungefär 10 procent på notans total om inte serviceavgift redan är pålagt. Då kan man runda av till närmaste 100 baht. Dricksen delas mellan personalen.
Taxichauffören: Förväntar sig ingen dricks när de kör utan taxameter med till exempel tuk-tuk, då ingår dricks i priset. Om man åker med en bil med taxameter är det vanligt att ge 5-10 procent av priset i dricks.
Frisören: Mellan 5 och 10 procent.
Övrigt: En dagslön för en servitör i Thailand är cirka 400 baht, så dricksen bör ges i förhållande till lönen. Undvik att ge mynt i dricks då det uppfattas som oförskämt. Om man får växel tillbaka i mynt är det dock okej att ge dessa i dricks. En massör eller liknande förväntar sig runt 100 baht.

USA 
Städpersonal: 2-3 USD per person och natt. Något mer på lyxhotell.
Piccolon: 1-2 USD per bagage. Lite mer om väskorna är tunga.
Servitören: Alla anställda förväntar sig dricks. Om man ger 10 procent betyder det att man inte varit nöjd, med 15 procent visar man att det var okej medan 20-25 procent betyder att man är mycket nöjd och fått en otroligt bra service. En bartender förväntar sig 1-2 USD per drink.
Taxichauffören: 10-15 procent beroende på service.
Frisören: 15-20 procent.
Övrigt: Dricksen är på många ställen en väsentlig del av lönen för servitörer – i vissa stater är det tillåtet att ha en minimilön på omkring 7 USD i timmen, medan minimilönen i till exempel New York har höjts till 15 USD per timme. Om man är fler än sex personer i sällskapet är det vanligt att det läggs på 25 procent direkt på notan. På snabbmatställen, där det är självbetjäning, ger man normalt inte dricks.

Dominikanska republiken
Städpersonal: Lönenivån i landet är låg, cirka 1 800- 2 000 kronor per månad. Lägg gärna 1 USD per person och natt.
Piccolon: 1-2 USD per bagage.
Servitören: I Dominikanska republiken är det mycket vanligt med All Inclusive-hotell. Vid buffémiddagen förväntas ca 1 USD per dag, lite mer om det är bordsservering. När det ingår hummer, fina viner och liknande kan dricksen höjas till 3-4 USD per person, beroende på nivån på maten.
Taxichauffören: Förväntar sig ingen dricks då de har ”turistpriser”.
Frisören: 1-2 USD eller 50-100 pesos.
Övrigt: I Dominikanska republiken är framförallt Punta Cana präglat av exklusiva All Inclusive-hotell. I barerna förväntas ett par dollar efter att man druckit några drinkar. En stor del av turisterna i landet är amerikaner och de har tagit med drickskulturen. Dricks tas gärna emot i USD.

England
Städpersonal: Cirka 1 pund per natt.
Piccolon: 2 pund per bagage.
Servitören: Om det inte redan är inkluderat i notan i form av serviceskatt ger man cirka 10 procent. Alla anställda inom servicenäringen är sedan 2016 garanterade en lön på minst 7,20 pund per timme.
Taxichauffören: 10 procent.
Frisören: Ingenting, eller max 1 pund.
Övrigt: I storstäderna är man mer försiktig med att ge dricks och på pubarna är det ovanligt att dricksa även om det naturligtvis är välkommet.

Frankrike
Städpersonal: Numera är det inte så vanligt att lägga dricks på hotellrummet om man inte fått extra god service.
Piccolon: 1-2 euro per bagage beroende på hotellets standard.
Servitören: Enligt lag är det alltid inkluderat 15 procent på notan. Om man varit nöjd med servicen är det brukligt att lägga 1-2 euro extra.
Taxichauffören: Max 1 euro eller så rundar man av till närmaste euro.
Frisören: Som regel 1-2 euro.
Övrigt: All service är som regel inkluderad i priserna och man behöver inte lägga vissa procents dricks någonstans.

Indien, Goa
Städpersonal: Cirka 200 INR per person och vecka.
Piccolon: 50 INR.
Servitören: Cirka 10 procent på notans belopp.
Taxichauffören: Förväntar sig ingen dricks då de räknar in den i det avtalade priset.
Frisören: Förväntar sig ingen dricks trots att priset för en klippning är mycket lågt.
Övrigt: USD och euro är oftast mer uppskattat som dricks än den lokala indiska rupien.

Italien
Städpersonal: 1-2 euro per person och natt.
Piccolon: 1-2 euro per bagage.
Servitören: Service charge på 20 procent är som regel pålagt i notan. Om man är mycket nöjd med mat och service kan man lägga några euro extra.
Taxichauffören: Förväntar sig inte dricks.
Frisören: Ingenting.
Övrigt: På bensinstationerna ger man 1-2 euro om man får hjälp att tvätta rutan eller kanske med att kolla luften i däcken.

Kuba
Städpersonal: 1 CUC/peso per person per dag.
Piccolon: 1 CUC per bagage.
Servitören: 5 procent på notans belopp och 10 procent om det inte är pålagt någon ”service charge”. På All Inclusive-hotell lägger man 1 CUC per person per dag.
Taxichauffören: På kortare resor 1 CUC eller avrunda beloppet. Om man varit på en utflykt lägger man mera, beroende på utflyktens längd och hur nöjd man är.
Frisören: 1-2 CUC eller 10 procent av priset.
Övrigt: Dricks, helst i USD eller euro, förväntas av alla i turistbranschen som på hotell, restauranger, barer, chaufförer och lokalguider. En tumregel är att ge ca 1 CUC per person och dag. Ge inte dricks i din egen valuta då kubanerna måste betala 10 procent i avgift vid växling till pesos.

Mexiko
Städpersonal: Cirka 1 USD per dag per rum.
Piccolon: 1 USD per bagage.
Servitören: Cirka 10-15 procent om man inte redan lagt på ”service charge” på notan. Då de många amerikanska turisterna lägger mycket dricks har förväntningarna höjts och många förväntar sig numera runt 15 procent i dricks och 20 procent om man fått mycket bra service.
Taxichaufförer: Förväntar sig ingen dricks.
Frisören: Normalt att lägga runt 10 procent hos en lokal frisör men frisörer på hotellen förväntar sig inte dricks. Om man tagit manikyr eller pedikyr är det vanligt att ge 1-3 USD om man är nöjd.
Övrigt: Drickssystemet är mycket utbrett. Exempelvis förväntar sig de mexikanska musikerna, som spelar på restauranger, cirka 5 USD per bord.

Portugal/Madeira
Städpersonal: Cirka 5 euro per person och vecka.
Piccolon: 0,5 euro per bagage.
Servitören: På turistorter, restauranger etc. med hög kvalitet förväntas ca 5-10 procents dricks. På mer lokala ställen förväntas inte dricks.
Taxichauffören: Avrunda beloppet uppåt.
Frisören: Cirka 1 euro.
Övrigt: Alla inom servicenäringen förväntar sig dricks, om än inte så mycket.

Spanien, inklusive Kanarieöarna 
Städpersonal: Cirka 5 euro per person och vecka.
Piccolon: Cirka 1 euro per bagage.
Servitören: Har man bara druckit en kopp kaffe ger man ingenting, men på större restaurangnotor kan man ge några euro, beroende på storleken på notan och den service man fått.
Taxichauffören: Ingenting.
Frisören: 1-2 euro.
Övrigt: Spanjorerna själva ger allt mindre dricks.

Österrike 
Städpersonal: 1 euro per person och natt.
Piccolon: 1 euro per bagage.
Servitören: Service charge är lagt på notan men om man är nöjd med servicen kan man runda upp med ett par euro. På ”motorvägsrestauranger” är service charge inkluderat.
Taxichauffören: Cirka 10 procent.
Frisören: 5-10 procent.
Övrigt: Servicepersonal förväntar sig viss dricks. På till exempel bemannade toaletter är det kutym att ge minst 0,5 euro per besök.

Källa och foto: Ving Fotograf: Viktor Wedell

Läs även:

Så får du semesterkassan att hålla länge

Hit reser svenskarna i sommar

Redaktionens favoritstäder i Europa

Roslagens sommarpärlor – 5 härliga utflyktstips

$
0
0

Sedan barnsben har jag tillbringat mina somrar bland kobbar och skär på Rådmansö i Norrtäljes skärgård. Du hittar allt från småbåtshamnar och charmiga loppisar till blåbärsfyllda skogar och mysiga badvikar. Här är några av mina favoriter!

Marholmen

På Marhomen kan du äta en fantastisk brunchbuffé fylld med både söta och salta läckerheter. Vid soligt väder strosar du lämpligen ner till den mysiga sandstranden efteråt, men om sommarvädret inte levererar checkar du in på Mareld spa för en sparitual med bastu och jacuzzibad.

Vätö självplock

Inget smakar mer svensk sommar mer än solvarma jordgubbar direkt från plantan. Ta med egna kärl eller köp på plats och passa på att även handla nyskördade grönsaker i Linneas lada.

Färska jordgubbar i en skål

Roslagsleden

Vill du njuta av vacker natur på din vandring har du kommit helt rätt. Roslagsleden är en 19 mil lång vandringsled uppdelad i 11 dagsetapper, bitvis med fantastiska utsikter över Ålands hav. Stanna gärna till vid Kärleksuddens havsbad, Färsna 4H-gård och Kvarnfallets vattenfall.

Norrtälje stad

En ljuvligt idyllisk och pittoresk sommarstad med mysiga uteserveringar och promenadvänliga shoppinggator. Dessutom arrangeras en rad trevliga sommarevents, såsom Norrtelje Jazzdagar, Hamnkalaset och konstpromenaden Konst i ån. Semestrar du med barn får du inte missa Socieitetsparken med sin roliga lekplats.

Norrtälje från vattnet

Väddö gårdsmejeri

Åk på kosafari med traktor och vagn bland de 70 kossorna i hagen, spana på grisar och getter eller fika i mysiga Farmor Marys Café, där man stolt märkt ut de stolar där kungen och drottningen satt under sitt besök 2013. Njut av kaffe med ostkaka eller svalka dig med Väddö gårdsmejeris egna glass – och missa inte att köpa med dig några ostar hem.

Outlet-tipset:

Fynda dam- och herrplagg från nuvarande och tidigare kollektioner på Gant Outlet, Radarvägen 9G i centrala Norrtälje – upp till 70 procent lägre än ordinarie pris.

FOTO: MALIN KARLBERG & VISIT ROSLAGEN

Läs även:
Cecilia Blankens: Se och göra-måsten i Skaraborg

10 utflyktstips för dig som ska till Österlen i sommar

Dianas härliga tips på Öland

20 tips på roliga utflykter med barn på sommarlovet

17 somriga utflyktstips i och i närheten av Stockholm

7 fina ställen du inte får missa i Vadstena-trakten

$
0
0

Lilla gulliga Vadstena med sina pastellfärgade hus och kullerstensgator med små trevliga butiker och uteserveringar är lätt att tycka om. I min fantasi är det dessutom alltid badväder (vilket det i och för sig alltid är, i Vadstena badar man till och med på julafton).

Ladugård 206

Ladugård 206, den gamla hönsladan vid Huvudstad gård som ligger utmed länsväg 206, har vanligtvis öppet för mat och fika och torsdag-söndag. Åk dit, ta en plats på uteserveringen, hugg in på den matiga buffén (med många goda vegetariska alternativ!) och köp med dig ett gäng ostar hem. Du kommer inte ångra dig!
Dessutom finns det en supermysig butik med inredningsdetaljer, skor och accessoarer och fina kalkfärger från Annie Sloan.
Ladugård 206 är barnvänligt, det finns alltid något barnvänligt på buffén och ute i trädgården finns ett unikt träd där det växer Dumleklubbor.
Adress: Huvudsta gård, Vadstena.

Bad

Det finns flera badställen mitt i Vadstena, så glöm inte badkläderna när ni åker in till stan. Det finns fler badmöjligheter längs strandpromenaden, de rutinerade Vadstenaborna tar sig ett morgondopp vid det gamla pumphuset, som ligger i slutet på Helgeandsgatan.
För ordentligt strandhäng åker man till Vätternbadet som ligger en bit utanför stan eller till Varamobaden i Motala, som stoltserar med Sveriges längsta insjöstrand.

Adress: Vadstena Strandpromenad och Varamobaden

Omberg

Packa kaffetermosen och en god matsäck och dra ut på tur på Omberg, naturreservatet som ligger precis vid Vätterns östra strand. Vandringslederna här är en av landets mest välbesökta och det är inte så svårt att förstå varför – här finns fin natur med uråldriga jätteekar och granar och smaragdgröna vatten. Vid utsiktspunkten Hjässan får du Östergötlands bästa vy över Vättern. Besök Ekopark Omberg för aktuella kartor över vandringslederna.

Adress: Ekopark Omberg

Alvastra Klosterruin och självplock

Den vackert inbäddade klosterruinen i Alvastra ligger precis vid foten av Omberg. Efter en rundtur i ruinen passar det fint med lite hallon – Ombergsboden som ligger ett stenkast därifrån.

Adress: Ruinen ligger precis vid Omberg

Ellen Keys Strand

Besök kvinnorättskämpen Ellen Keys Strand, villan från 1911 ligger på sydsluttningen på Omberg med otrolig utsikt över Vättern. Villan är öppen för besökare, dock med rundvisning med guide, kolla in Ellenkey.se för mer information om besökstider.

Adress: Ellen Keys Strand, Alvastra

Vadstena Slott

Ja, det är en riktig turistklassiker. Men också en fin sådan. Om du gillar opera är det det dessutom ett bra tillfälle att slå två flugor i en smäll genom att besöka 1500-talsslottet mellan 18 juli-8 augusti då Vadstena Akademien framför barockoperabaletten Solen och Nordstjärnan.

Passa även på att besöka någon av uteserveringarna vid Rådhustorget eller Glassmagasinet och smaka en kula saffransglass.

Adress: Vadstena Slott och Rådhustorget

Loppisen i Fornåsa

Ett besök här är helt klart ett måste om du har tid över. Här finns allt! Alltså på riktigt allt, loppisen är uppbyggd i flera hus och uthus som är proppfulla med grejer som snyggt retroporslin, möbler från alla epoker och roliga kuriosa-grejer som gamla skyltar och föråldrade träningsapparater. Bland mycket annat!

Adress: Kvarngatan4, Borensberg.

En kortare version av denna artikel publicerades i Femina nr 08/2018. 

FOTO IBL & Ladugård 206

Läs även:
Roslagens sommarpärlor – 5 härliga utflyktstips

10 utflyktstips för dig som ska till Österlen i sommar

20 tips på roliga utflykter med barn på sommarlovet

Se och göra-måsten i Skaraborg

Dianas sommarmåsten på Öland


Roligare resa – 30 tips på lekar och annat kul på bilsemestern

$
0
0

Roligare bilresa - här är lekarna för både barn och vuxna!

Bilunderhållning för vuxna

Lyssna på poddar 

Såklart. Här är 35 bra poddar att lyssna på i sommar!

Frågesport i kortvariant

Exempelvis Mini-M.I.G och Pocket-Geni finns i reseförpackningar.

Alfapet i kortspels-version

Hört talas om kort-Alfapet? En mycket snabbare och oväntat rolig variant av det klassiska spelet.

Frågesportsappar

Imponera på ditt resesällskap med din allmänbildning! Qiuzkampen och Quizedo är klassiker, medan nyheten Primetime där man spelar live fort blivit poppis.

Spela Black Jack (eller 21) med hjälp av registreringsskyltar

Upp till tre spelare kan leka. Spelare ett använder registreringsskyltarnas första siffra. Spelare två använder sig av den mittersta siffran och spelare tre av den sista. Man adderar sedan sina nummer på alla bilar man möter. Man får stanna när man vill och den som får 21 eller närmaste tal under 21 vinner. Kommer man över 21 blir man ”tjock”, och är ute.

Fördomsleken

Jepp, precis som det låter. Här är leken för dig som hejdlöst och ohämmat älskar att sätta in folk i fack och kategorier, som vet exakt vem som rattar bilen utifrån vilken körstil de har, vilken bilmodell de kör och vilket skick bilen är i. Vem är det som som kör? Ålder? Frisyr? Kön? Kläder? Vilka sitter mer sitter i bilen? Ett poäng för varje rätt analys du har gjort. Efter att man glidit upp jämsides och sett vem som sitter i bilen kan man såklart fortsätta brodera ut om man vill. Vart är de på väg? Var bor de? Vad jobbar de med?

Lyssna på sommarpratarna

Vem blir din favorit? Här hittar du årets lista.

Färglägga mandala

Inte så socialt, men ibland är det skönt med en lugn stund och det här är avkoppling 2.0. Här hittar du några att skriva ut!

Sudoku eller korsord

Passa på att vila ögonen från skärmar och haffa en riktigt korsordstidning eller sudoku-bok. Det kommer bli huggsexa om den, lovar. Tanten är hetare än någonsin.

Filmleken

Om bilen är full av filmnördar är filmleken ett kul alternativ! Någon säger en film, exempelvis Dagboken. Person nummer två säger namnet på en skådespelare i filmen; Ryan Gosling. Nästa person säger en annan film som Gosling varit med i; La la land; nästa säger en annan skådespelare från La la land; Emma Stone, och så vidare.

Pinna

Utnyttja tiden på resan till att skapa inspirerande Pinterest-moodboards inför hösten! Renoveringar, DIY, träningsmål, en bank med goda och enkla middagsrecept?

Lyssna på Melodikrysset

Sann nostalgi. Hämta hem appen och kör igång och kryssa.

Gör knipövningar

Kanske världshistoriens tråkigaste förslag , men det är ett utmärkt läge att passa på. Det tar fyra minuter och en stark bäckenbotten ger både bättre sexliv och en starkare överkropp. Så kniper du på rätt sätt.

Läsa senaste numret av Femina på paddan!

För 99 kronor i månaden får du tillgång till tidningar för hela familjen och alla kan läsa samtidigt. Café, Elle, Hänt Extra, Allers, Elle Mat&Vin, Residence och många fler, det finns så det räcker för hela semestern. (Och du – första månaden är gratis!)

Billekar för hela familjen – kul för både stora och små

Vem där?

Någon tänker ut en känd person, utan att säga vem det är. Resten av deltagarna får ställa ja- eller nej-frågor – till exempel; ”Är det en kvinna?”, ”Är personen känd från TV?” eller ”Är personen över 50 år?”. Turen går runt tills någon kommer på vem det är personen tänker på.

Bilbetting

Varje person i bilen väljer ett bilmärke eller en färg. Den som först ser tjugo bilar av det märke eller den färg som man har satsat på vinner!

Registreringsskyltsjakten – namn

Försten att hitta alla bokstäver i sitt namn (i ordning) i första bokstaven på registreringsskyltarna vinner. Taskigt för den som har ett långt namn, men livet är orättvist.

Registreringsskyltsjakten – betydelser

Barnsligt roligt. Vad betyder egentligen LGB? Liten Gräslig Bil?

Gissa låten

Någon är DJ och spelar upp ett intro, resten får gissa.

Bingo

Förbered likadana papper samt penna till alla (utom chauffören). På dessa är det ritat olika saker (bättre att rita istället för att skriva om yngre barn ska kunna vara med) – till exempel en blå bil, en ko, olika trafikskyltar, en polisbil etc. Den som först ser respektive sak hojtar till och får kryssa av det på sitt papper. Den som först har fyllt sitt papper vinner.

Gissa djuret

Någon tänker ut ett djur. De andra i bilen får turas om att ställa frågor om djuret. Man bestämmer om det ska vara ja- och nej-frågor eller frågor av typen; vad äter den? vilken färg har den? finns den i Sverige? och så vidare. När man tror man vet vilket djur det är och det är ens tur får man gissa. Gissar man rätt får man välja djur nästa gång.

Resespel

För vuxna och större barn finns många olika varianter av magnetiska resespel som funkar i baksätet: Fia, Othello, tre i rad, Kinaschack med fler.

Alfabetsberättelsen

Första personen börjar med att komma på ett ord på alfabetets första bokstav, A. Nästa person får komma på ett ord på B som ihop med ordet på A bildar början på en berättelse. Tredje personen får bokstaven C, och så vidare. Exempel: Ankan Började Cykla. En perfekt lek om man har små som vill lära sig alfabetet!

Apelsin & Citron

Vinka till människor i andra bilar. De som vinkar tillbaka är apelsiner, de som avstår är citroner. Välj vilken frukt ni håller på och börja vinka.

Tur i oturen

Först ut säger ett påstående som börjar med ”Vilken otur” och nästa fyller på med ”Men vilken tur”… Till exempel:

  • “Vilken otur, det sitter en apa här i baksätet.”
  • “Vilken tur att han har bältet på.”
  • “Vilken otur, kan måste kissa.”
  • “Vilken tur att vi ska stanna snart.”
  • “Vilken otur, han kunde inte hålla sig”

Ju knasigare det blir, desto roligare.

Barn som åker bil, tips på lekar

Nej, såhär ser det sällan ut hela vägen mellan Borlänge och Österlen…

Smarta biltips för mindre barn

Lastbilsleken:

Håll barnen sysselsatta och utmana deras kreativitet genom att skriva ut ritningar av lastbilar och låt dem fylla i vad de tror finns i lastbilarna ni passerar!

DIY: Lekbricka

Allt i ett – spraymåla en billig teflonform med griffelfärg. Voila! Ritbord och lekbricka med kanter i ett.

DIY: Förvandla ett gammalt DVD-fodral till ett smart ritbord/pennfodral i ett!

Allt på ett ställe. Fyll ena sidan med hophäftade papper och på andra sidan fäster du två breda gummisnoddar vågrätt för att hålla fast pennorna.

Waterwow.

Måla utan pennor! Kul, återanvändningsbart ritblock med en vattenfylld ”penna”. Bara att pensla fram färger och mönster. När färgen torkat försvinner den, då är det bara att måla om.

Ljudbok 

Det är mysigt att lyssna på klassiker som Alfons, Pippi, Pettson & Findus och Bamse tillsammans.

Fästisar

Inget barn kan få för många klistermärken. Och inte nog med att de här blocken innehåller fler klistermärken de kan drömma om, de går dessutom att återanvända – och inte att klistra på möbler. Halleluja!

Källor: Good Housekeeping,  Dagens Media Bildkälla: IBL

Läs även:

20 tips på roliga utflykter med barn på sommarlovet

Svenske Cezar – världens mest beresta katt?

8 härliga takbarer att besöka i London

$
0
0

London är ett av svenskarnas populäraste resmål året om – och särskilt härlig är ju staden under sommarhalvåret när man kan njuta av staden i solljus. Varför inte ta en drink på en takbar och se hela staden på en gång?

Här listar vi åtta takbarer för dig som vill njuta av en drink samtidigt som du blickar ut över vackra London.

1. The Boundary

Upplev en touch av Medelhavet uppe på The Boundarys takterrass. Här serveras grillat, sallader, tilltugg och drinkar tillsammans med en utsikt över Londons tak. The Boundary passar vid alla väder tack vare sitt uppvärmda orangeri som är öppet året om, men det finns även en takterrass för den som vill sitta utomhus när solen skiner.

Adress: 2-4 Boundary Street
Hemsida här.

2. Queen of Hoxton

En trendig takbar i Shoreditch som har tema enligt säsong och är öppet året runt. I sommar har takbaren blivit ”Lost Vegas” med bland annat spelmaskiner och ett kapell. Här anordnas en rad olika aktiviter, work shops och andra evenemang på allt från tema musik och film till hållbarhet.

Adress: 1 Curtain Road
Hemsida här.

3. Netil360

I Hackney ligger takbaren Netil360 som, precis som namnet avslöjar, erbjuder 360-gradersvy över London. Här är alla ledigt klädda, hundar är välkomna och det serveras lokal öl, sprit och cider, men även viner från hela världen. Netil360 tar inga bokningar och är öppet från april till december.

Adress: 1 Westgate street
Hemsida här.

4. Rumpus Room

På hotellet Mondrian London på Southbank finns takbaren Rumpus Room som erbjuder en vacker vy över Themsen, brittisk-amerikanska drinkar och musik. Här kan du sitta såväl inomhus som utomhus och den eleganta interiören går i sammet och mässing med en touch av grönska.

Dreaming of warmer weather and a summer fuelled by Rosé ✨ 📸 @frankiewraight

A post shared by Rumpus Room (@rumpusroomldn) on

Adress: 20 Upper Ground
Hemsida här.

5. The Rooftop at Trafalgar St James

Ta en drink med utsikt över Trafalgar square och centrala Londons vackra vyer. The Rooftop på hotellet Trafalgar St James passar för en drink året om tack vare värmelampor, mysiga plädar samt att terrassen både har delar som är takbelagda och som är al fresco.

Adress: 2 Spring Gardens
Hemsida här.

6. Aviary

På Finsbury Square ligger Aviary som har både restaurang och bar på sin takterrass. Här kan du njuta av cocktails i en elegant, men samtidigt avslappnad miljö tio våningar upp. I sommar anordnar Aviary dessutom flertalet yoga-, boxnings- och balettklasser för den som vill svettas under bar himmel.

Adress: 22-25 Finsbury Square
Hemsida här.

7. Sky Garden

Sky Garden är en populär destination uppe på 35:e våningen i skyskrapan 20 Fenchurch Street. Här finns en trädgård som är öppen för alla, två barer, tre restauranger samt en fantastisk utsikt från en takterrass. Njut av musik, mat, drinkar och grönska ovanför centrala Londons takåsar.

Adress: 1 Sky Garden Walk
Hemsida här.

8. Bar Elba

Vid Waterloo station ligger Bar Elba med utsikt över Londons siluett. Inspirationen till takbaren kommer från den italienska ön Elba utanför Toscana, som Napoleon Bonaparte bodde på. Det är granna färger, ljusslingor, feststämning, sociala ytor och god dricka som gäller på Bar Elba där mottot lyder ”liberté, egalité, rosé”.

Adress: 109-117 Waterloo Road
Hemsida här.

Läs också:

Bästa beautyshoppingen i London

10 vackraste restaurangerna – i världen

Inredningsbutikerna i Paris som definitivt är värt ett besök

Artikeln publicerades först på ELLE.

10 ställen du inte får missa i norra Skåne

$
0
0

10-stallen-du-inte-far-missa-i-norra-Skane-

Helsingborg och Ängelholms-trakterna i all ära. Styr du kosan en bit österut finns det en hel del fina ställen att upptäcka. Här har vi listat våra favoriter!

Skulpturparken Wanås Slott

Två timmars resa från Malmö, strax utanför Knislinge, finns denna förunderliga och underbara skulpturpark. I sommar har de flera utställningar i både utomhus och inomhus, bland annat ett spännande kulturutbyte med Nirox Sculpture Park utanför Johannesburg i Sydafrika. Utställningen blandar verk av svenska och internationella konstnärer, såsom Lena Cronqvist, Esther Mahlangu Yoko Ono och Marianne Lindberg de Geer. Sedan förra året finns det även en restaurang och hotell i anslutning till parken, den senare har Condé Nast listat som ett av världens 120 mest spännande hotell.

Adress: Wanås Slott, Hässleholmsvägen, Vanås, 289 90 Knislinge

Ivön och Ivösjön

Svalka dig med ett dopp i Skånes största sjö! Ivösjön erbjuder både bad och friluftsliv. Det finns flera fina badplatser runt sjön och via Barum går det en linfärja över till Ivön. Ön bjuder inte bara på goda badmöjligheter utan här finns det även en del att upptäcka för den historieintresserade. För tusentals år sedan var Ivön en ö i havet och vid utgrävningar har arkeologer hittat både hajtänder såsom skelettdelar från dinosaurier, och det går fortfarande att hitta fossilrester vid Ugnsmunnarna som ligger vid den västra delen av ön.
Förutom ruinerna till borgen Ivöhus och Biskopskällaren kan man också besöka Offerkällan, S:ta Ursulas källa, som enligt sägen förvandlade vatten till vin.

Adress: Barum

Bäckaskogs Slott

Det här fina slottet med anor från 1200-talet är känt från tv, ett par säsonger av SVT:s Stjärnorna på Slottet har spelats in här men också ett avsnitt av Antikrundan. Slottet är i dag ett populärt besöksmål och i sommar har man musikevenemang och Shakespearpjäsen Macbeth framförs av The American Drama Group i slutet av augusti.

Adress: Bäckaskogs Slott, Barumsvägen 255, 291 68 Fjälkinge 

Vildrosor och Höns – café och B&B

Ett besök på denna ljuvliga oas med café och B&B mitt inne i skogen är definitivt värt sin omväg. Den gamla gården från 1850-talet som nuvarande ägare återställt till sin forna glans ligger bara 10 minuter från Skåneporten vid E4:an i Örkelljunga. Här är allt genomtänkt i minsta lilla detalj, kaffet serveras ur vackra gamla porslinskannor, mackor och bakverk som är tillagade på plats och servetterna är handbroderade. Väljer du att övernatta (se till att förhandsboka!) så sover du gott under kallmanglade lakan i rum med tidstypiska tapeter.

Adress: Vildrosor och Höns, Hagstad 120, Perstorp

Flädergården och Pelargonhuset i Vinslöv

Utflyktsmålet nummer 1 för blom- och trädgårdsintresserade. På Flädergården utanför Vinslöv, norr om Hässleholm, kan du inte bara köpa goda fläderprodukter som saft, sylt och senap (!) utan även botanisera bland hundratals vackra pelargoner i det stora växthuset. Här finns de mest fantastiska och vackra pelargonsorterna man kan tänka sig.
Avsluta med ett besök i kaffestugan där det serveras frasiga nygräddade våfflor med hemkokt fläderbärssylt. Inför besöket, gå in påFlädergården & Pelargonhusets hemsida eller Facebooksida för aktuella öppettider.

Adress: Flädergården Vinslöv 1407, Vinslöv

Söderåsen och Röstånga

Fyra mil öster om Helsingborg ligger Skäralid och Söderåsen som en gång för alla bevisar att Skåne inte är platt. Välj vilken vandringsled du vill, men missa för allt i världen inte utsikten från Kopparhatten, dit du både kan ta dig till fots och med bil. Vid Naturrum som ligger vid huvudentrén vid Skäralidsdalen finns det en restaurang. Om du är i krokarna på eftermiddagen så är det inte så långt till Röstånga Station för en tidig middag. Denna färgglada pärla mitt i byn är värt ett besök, på menyn är grillat i centrum med KRAV-märkt kött och grönt och flera vegetariska alternativ samt ett stort urval av goda öl, vin och alkoholfria alternativ, kolla in deras Facebooksida för öppettider.

Adress: Söderåsen Nationalpark, Skäralid 747, Ljungbyhed och Röstånga Station, Bangårdsgatan 1, Röstånga. 

Åhus

Det spörs huruvida den lilla pärlan Åhus tillhör Österlen eller inte, men en sak är säker – Åhus ligger nog inte i norra Skåne i alla fall. Men det struntar vi i för denna gång, för oavsett geografiskt läge är denna lilla by för fin att hoppa över!
Förutom vodkan är Åhus känt för sin glass och det finns glasskiosker överallt. Mysigast är att äta vid det gamla torget eller vid någon av glassbåtarna vid hamnen. Väljer du en kula kan du förvänta dig att få en tre eller fyra gånger så stor glass som du är van vid – men det går att be om en delad kula, det vill säga två olika smaker på glassberget. Det är också en mycket pittoresk liten by med korsvirkeshus, kullerstensgator, hamnpromenad och milsvida vita, finkorninga stränder. Nu kommer du förvisso aldrig att bli hungrig efter de gigantiska glassarna, men skulle du vilja äta ändå, ta en av de ljuvligt krispiga och lyxiga pizzorna på Åhus Finest eller ett beställ ett berg med räkor på Rökeriet vid ån.

Adress: Åhus, Åhus Finest, Köpmannagatan 35 och Rökeriet, Yngsjövägen 226. 

Klippan Yllefabrik Outlet och S:t Petri kyrka

Klippans välbesökta outlet är lite av ett måste om du är i norra Skåne, här fyndar du snygga ullfiltar, kökshanddukar och andra inredningsdetaljer till både barn och vuxna. Behöver du en anledning utöver shopping att åka hit kan du passa på att köra inom S:t Petri kyrka som ritats av den världskända arkitekten Sigurd Lewerentz (som också ritat flera byggnader vid Skogskyrkorgården i Stockholm). Denna snyggt designade kyrkan i bränt tegel stod klar 1966 och är verkligen sevärd, inte minst för den originella dopfunten –en vit naturmussla från Indiska Oceanen. Om du vill ha en guidad visning av kyrkan, besök hemsidan för mer information.

Adress: Klippan Yllefabrik, Järnvägsgatan 21 och S:t Petri Kyrka, Vedbyvägen, Klippan. 

Posted by Bjärhus Gårdsbutik on Tuesday, July 17, 2018

Bjärhus Gårdsbutik

I denna familjedrivna mysiga gårdsbutiken i Söndraby utanför Klippan hittar du det mesta till sommarmiddagen. Här säljs gårdens egna ekologiskt certifierade kött och grönsaker säljs, samt deras egna prisbelönta charkuterier. Utöver det finns det flera ekologiska specierier och godsaker att botanisera bland i hyllorna.
Besök Bjärhusgårdsbutik.se för öppetider och mer information.

Adress: Bjärhus 7738, Klippan

FOTO: IBL

Läs även:
7 fina ställen du inte får missa i Vadstena-trakten

Se och göra-måsten i Skaraborg

Roslagens sommarpärlor – 5 härliga utflyktstips

10 hotell med pool i Barcelona

$
0
0

Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här

Barcelona ligger vid Kataloniens kust i Spanien. Från Sverige tar det cirka tre timmar att flyga – vilket gör resemålet till en perfekt plats för weekends. Staden är omgiven av stränder men trots det är det många som föredrar pool på hotellet, då vädret ofta kan bjuda på sol och medelhavsvärme.

Vi har därför listat tio hotell i Barcelona som erbjuder pool – både gemensamma och privata.

1. Ohla Barcelona 

Det här hotellet har 74 rum och åtta våningar, och ligger nära konserthuset Palau de la Musica Catalana. Det är ett lyxhotell som erbjuder takpool, terrass, spabehandlingar, gym och tre restauranger. På hotellet ligger även den berömda cocktailbaren Ohla Boutique. Perfekt hotell för dig som gillar shopping, kultur och lyx.

Läs mer och boka här (reklamlänk via Awin)

2. Hotel Silken Ramblas 

Det här 4-stjärniga hotellet ligger centralt i Barcelona, bara 100 meter från Plaza Catalunya. Det finns 105 rum där du kan välja på allt från dubbelrum till sviter. Hotellet har takterrass med utomhuspool, solstolar och parasoller – samt bastu för den som önskar. Här finns det även möjlighet att boka rum med egen terrass.

Läs mer och boka här (reklamlänk via Awin)

3. Hotel Miramar Barcelona 

5-stjärnigt hotell som ligger på kullen Montjuic, något som gör att du får en utsikt över både medelhavet och Barcelona. På 18 minuters promenad kommer du till stranden och i närheten kan du även testa på vindsurfing. Hotellet har 75 rum och erbjuder spa, en takterrass, inom- och utomhuspool, barnpassning, massage på rummet och ångbastu. Här är det vanligt att par gifter sig, så ett perfekt hotell för en romantisk weekend.

Läs mer och boka här (reklamlänk via Awin)

4. Catalonia Square

Här är hotellet som bland annat erbjuder rum med egen pool och terrass. Det är gångavstånd till stranden och hotellet ligger mitt i Barcelonas centrum. Det finns 58 rum där storleken varierar från 28 till 45 kvadratmeter. Här finns det även gemensam utomhuspool och gym – samt rumservice där du bland annat kan beställa tapas.

Läs mer och boka här (reklamlänk via Awin)

5. Catalonia Ramblas 4* Sup

Mitt i Barcelona centrum, i närheten av det berömda Las Ramblas, ligger det här hotellet med 221 rum. Här finns det en säsongsöppen utomhuspool och för den som önskar finns det även rum att boka med egen terrass och pool. Utöver det erbjuder hotellet även spa – där massage, skönhetsbehandlingar, bastu, ångbastu och bubbelpool finns tillgängligt.

Läs mer och boka här (reklamlänk via Awin)

6. Gran Hotel Havana

Det här hotellet har 4,5 stjärnor och är ett lyxhotell med sex våningar, 145 rum, takterrass och utomhuspool. Hotellet ligger mitt i Barcelonas puls och du har nära till olika förbindelser för att ta dig runt i staden. Här går badrummen i marmor och rummen är inredda med klassisk stil.

Läs mer och boka här (reklamlänk via Awin)

7. Hotel 1898

Hotel 1998 ligger i en 1800-talsbyggnad på den populära gatan Las Ramblas. På sju minuters promenad tar du dig till Barcelonas katedral, Santa Eulàlias . På Hotellet finns både inom- och utomhuspool samt ett fullständigt spa. På taket finns en uppvärmd pool och solterrass, och hotellets restaurang serverar medelhavsmat. Perfekt val för dig som gillar shopping och god mat.

Läs mer och boka här  (reklamlänk via Awin)

8. Hotel Jazz 

Det här hotellet beskrivs som ett romantiskt hotell som passar par. Det är lite billigare än andra hotell, men bjuder ändå på elegans och lyx. Här finns det 108 rum, takterrass med pool, restaurang och bar. Det ligger nära bussstationen och du kan enkelt upptäcka Barcelonas gator. Hotellet har 3 stjärnor.

Läs mer och boka här (reklamlänk via Awin)

9. Catalonia Plaza Cataluña

Här bor du centralt och nära Palau de la Musica Catalana. Hotellet har sju våningar med hela 150 rum. Det finns restaurang, bar, utomhuspool och takterrass på hotellet. Rummen är mellan 30-40 kvadratmeter och det finns möjlighet till att boka ett rum med privat pool.

Läs mer och boka här  (reklamlänk via Awin)

10. Catalonia Portal de l’Angel 

Det här hotellet ligger mitt i Barcelonas gotiska kvarter, Barri Gotic, nära populära gatan Las Ramblas. Hotellet har fem våningar och 84 rum, och är 3-stjärnigt. Här bor du även nära stranden, och på hotellet finns det en bar, utomhuspool och terrass. Plus är att hotellet ligger nära tåg- och tunnelbanestationer.

Läs mer och boka här (reklamlänk via Awin)

Fler weekend-tips hittar du här: 

8 billiga hotell i Amsterdam som gästerna älskar

9 härliga hotell i Lissabon – nära till både strand och stad

11 barnvänliga hotell i fantastiska Paris

Bank Hotel öppnar i Stockholm – kika in!

$
0
0

Genom massiva entrédörrar i brons nås nya Bank Hotel i centrala Stockholm. Byggnaden är inspirerad av ett renässanspalats och uppfördes ursprungligen, precis som namnet avslöjar, som bank år 1910. Byggnaden har nyligen genomgått en omfattande ombyggnation där bland annat originaldetaljer återskapats och 115 hotellrum byggts.

Det är Stureplansgruppen som ligger bakom hotellet som inom kort öppnar för allmänheten på Blasieholmen i centrala Stockholm.

Bank Hotel svit Bank Hotel på Blasieholmen i StockholmNu öppnar Bank Hotel i Stockholm

Hotellrummen är mellan 19 och 91 kvadratmeter stora, men det finns även stora sviter för den som vill bo lyxigt i huvudstaden. Rummen har inretts av stylisterna Ida Lauga och Lo Bjurulf och går i en ljus färgskala som går hand i hand med byggnadens exteriör, men inredningen bjuder även på färgklickar i både rosa och grönt. Badrummen går i klassisk marmor och mässing.

I utvalda rum visas konst av unga svenska konstnärer upp, medan resterande konst på hotellet kommer från hotellets och advokatfirman Vinges konstsamlingar.

– Det här är min vision av ett exklusivt boutiquehotell, ett hotell som skulle stå sig väl i konkurrens med topphotellen i London, Paris eller New York, säger Vimal Kovac, Stureplansgruppens vd.

Stureplansgruppen öppnar Bank HotelHotellrum på Bank Hotel Bank Hotel interiör

För den som vill unna sig något extra finns åtta sviter att välja mellan. Den största, Bank Extreme Terrace Suite, är hela 185 kvadratmeter stor, har fönster från golv till tak samt en kungsterrass med utsikt över Nybroviken.

Läs också: Då öppnar Bank Hotel – nya lyxiga livsstilshotellet i Stockholm

Badrum på Bank Hotel Badrum i marmor och mässing på Bank Hotel Badkar med utsikt på Bank Hotel

Utöver hotellrummen finns det även en restaurang samt två barer på hotellet, för såväl gäster som Stockholmare.

Restaurangen Bonnie’s inredning går i smaragdgrön sammet med svart-vit-rutigt marmorgolv. Bonnie’s är öppet från frukost till middag och restaurangens mat har inspirerats av Europas kuststäder.

Utöver restaurangen finns även barerna Papillon och Sophie’s Bar på hotellet. Sophie’s Bar är en lounge som erbjuder såväl after work som lättare middag, medan Papillon är en cocktailbar där inredningen går i marmor och mahogny – inspirerad av den ursprungliga banken och dess direktörer.

Baren Papillon på Bank Hotel i StockholmBank Hotels restaurang Bonnie's

Både Bank Hotel och restaurangen Bonnie’s öppnar den 22 augusti, men går att boka redan nu.

Foto: Pressbilder (Danger Österlin, Mathias Nordgren, Johan Nilson) 

Läs också:

Här är världens 10 mest instagramvänliga hotell

8 billiga hotell i Amsterdam som gästerna älskar

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

Viewing all 207 articles
Browse latest View live